С 200% повече са издадените фишове за скорост през 2023

...
С 200% повече са издадените фишове за скорост през 2023
Коментари Харесай

Пловдив е един от градовете с изключително висок риск от ПТП-та с жертви

С 200% повече са издадените фишове за скорост през 2023 година, по отношение на 2018 година Увеличение от половин милион лв. има и при санкциите, наложени на място. На този декор оценка на риска от произшествия, направена от Института за пътна сигурност, оцвети 14 от областите в алено.
Прочетете още
За да се реши къде пътуването крие повече опасности от инциденти е употребена формула, която включва няколко фактора. Сред тях са: къде има най-вече ранени, по отношение на дължината на пътната мрежа, какъв брой са ранените и починалите и какво е тяхното съответствие към общия брой на популацията. След анализ на тази информация, специалистите са пресметнали, че рискът да загинеш е най-голям в областите Ловеч, Русе или Монтана.



Десет души на 1000 са били ранени или починали след произшествия в Ловеч. Това подрежда региона преди всичко измежду рисковите региони. От Института за пътна сигурност ще упорстват числата да бъдат употребявани, с цел да се подхващат дейности.

„ Няколко града в България имат извънредно висок риск от това да загинеш на пътя. Това са Русе, Пловдив, Ловеч и Стара Загора. Целта е ресурсите, контрола, парите да бъдат ориентирани към тези области с висок риск ”, съобщи Богдан Милчев от Института за пътна сигурност.

 

За последните пет години са починали 3319 души, а близо 49 000 души са ранените в над 38 хиляди тежки произшествия. За същото време пораства броят и на електронните фишове за скорост. През 2018 година са издадени над 550 хиляди, до момента в който през 2023 година трансферират милион и половина фишове. Глобените на място с фиш от 547 хиляди водачи през 2018 година, скачат до милион и 44 хиляди души. 

„ Това се дължи, с изключение на на нараствания брой на техническите средства, с които работим, естествено и на нараствания надзор ”, уточни зам.-началникът на отдел „ Пътна полиция ” в ГДНП комисар Мария Ботева.

Най-много участници в придвижването са изгубили живота си през почивните дни. Не тогава обаче са регистрирани най-вече произшествия. „ Най-тежки дни са били понеделник и петък ”, добави комисар Ботева.

След измененията в Наказателния кодекс през 2023 година, свързани с пияни и дрогирани на пътя, от Министерство на вътрешните работи регистрират първите данни. Досега са формирани повече от 4500 досъдебни производства, над 2500 са отнетите коли, има влезнали в действие и близо 800 присъди, написа Нова.

„ Обществото става все по-нетърпимо, усилват се сигналите, които постъпват за нарушаване за разпоредбите на закона за придвижване ”, сподели основният секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев.

„ Трябва да подчертаваме върху личното си държание, върху личните си решения ”, съобщи още комисар Ботева.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР