С 200 млн. евро са ощетени данъкоплатците и държавата от

...
С 200 млн. евро са ощетени данъкоплатците и държавата от
Коментари Харесай

С 200 млн. евро на месец сме ощетени заради посредниците в газа

С 200 млн. евро са ощетени данъкоплатците и страната от бившето държавно управление на Кирил Петков. Това е поради посредническите компании, с които се купува съветски газ.

Всеки месец страната губи тези средства и отново купува съветски газ, споделя Делян Добрев от ГЕРБ

Кабинетът „ Петков “ купувал скъпо гориво от МЕТ и след това го продавал на ниска цена на същата компания, от която идва шеф на „ Булгаргаз “

30% от стопанската система няма да работи през зимата

Всеки месец страната губи 200 млн. евро посредством покупко-продажби за закупуване на съветски газ от медиатори с 30 на 100 надценка над сумата, на която го продава „ Газпром “.

Това разгласи някогашният народен представител от ГЕРБ Делян Добрев и сподели документи за три компании, които купуват съветски газ с рубли, а по-късно го препродават на „ Булгаргаз “, само че към този момент с 30 на 100 надценка.

Двата танкера с полутечен американски газ изобщо не са стигнали до България, а са били продадени още в Турция и Гърция, като със средствата е платено на медиатори за съветски газ, акцентира още Добрев.

И съобщи, че отвън азерския газ всеки различен употребен в страната е съветски, само че се заплаща доста по-скъпо. Като в това време по контракта с „ Газпром “ страната ни е длъжна да заплати на съветската компания, даже и да не употребява контрактуваното до края на годината синьо гориво. А сумите са непостижими за българската енергетика, добави Добрев.

Той разкри и друга „ спекулация “. Шефът на „ Булгаргаз “, назначен от Петков и Василев, преди този момент е работил в главния медиатор при продажба на съветски газ МЕТ. Скандално е, че страната е купила скъпо газ от МЕТ и по-късно го е продала на ниска цена на същото сдружение, което единствено с тези две фактури и без никакви разноски е спечелило 7 млн. лева

Според Добрев при работещ съд Петков и Василев би трябвало да се тормозят по какъв начин да избегнат влизането в пандиза поради дейностите си в ущърб на страната.

Дори и обещаните 7 танкера с полутечен газ да бъдат доставени и дружно с количествата азерски газ, дефицитът за стопанската система ни през зимата ще е една трета от нужните количества или близо 1 милион мегавата, акцентира още Добрев.

Той уточни и, че прословутата диверсификация в действителност е била такава на средствата, плащани за съветски газ, а не на доставките на гориво, защото част от държавните пари са отишли в медиатори и офшорки вместо непосредствено в „ Газпром “.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР