С 20 години е спаднала възрастта, при която се извършва

...
С 20 години е спаднала възрастта, при която се извършва
Коментари Харесай

Операцията за катаракта на окото се „подмладява“

С 20 години е спаднала възрастта, при която се прави интервенция за унищожаване на катаракта. Все по-често се оперират младежи в трудоспособна възраст. „ В началото на моята процедура, преди 30 години, оперирахме хора над 70 години и единствено в 3 до 5% от случаите поставяхме вътреочни лещи. Днес започваме да оперираме пациенти от 50 години нагоре и при над 90% от третираните за катаракта слагаме вътреочни лещи “, изяснява офталмологът доктор Веселин Даскалов.

Причината е, че успеваемостта на интервенцията доста се е повишила и лекарите не се тормозят да третират и млади пациенти, защото колкото по-начално е засягането на лещата, и колкото по-навреме се оперира, толкоз по-добри са резултатите. Освен това актуалната медицина, дружно с премахването на лещата и слагането на нова изкуствена вътреочна леща, може да поправя и диоптъра на окото. „ Затова при огромни диоптри (плюсови – над плюс 4 диоптъра или минусови – над минус 8-10 диоптъра), когато лазерът за унищожаване на диоптрите би провокирал разнообразни затруднения, със промяната на остарялата и слагането на подобаваща, добре изчислена вътреочна леща, ние можем да поправяме и диоптрите на пациента “, разяснява доктор Даскалов, който е един от водещите офталмолози в България. Процедурата е известна като refractive lens exchange – замяна на лещата за промяна на диоптрите.

По статистика катарактата се среща в 1% от популацията над 40-годишна възраст и в 70% от популацията над 70-годишна възраст. Лекарите регистрират, че в последните 30 години показанията за хирургично лекуване на катаракта доста са се персонализирали, по тази причина не напълно помътнели катаракти към този момент биват сполучливо оперирани. „ Преди не смеехме да оперираме хора, които са със зрение над 60%, до момента в който в този момент третираме и такива, които са с 80-90% зрение, когато желаеме да им променим диоптрите. Смяната на лещата към този момент не е възрастово обусловена “, уверен е доктор Веселин Даскалов. Той разяснява, че приблизително на година в България се вършат сред 35 000 и 40 000 такива процедури.

Сред признаците, които ни демонстрират, че нещо с лещата на окото не е наред, са замъгляване на зрението, честа промяна на очилата, глождене, парене в очите. Сред доста типичните недоволства е също понижението на контрастната светлочувствителност. Също по този начин признак може да бъде наблюдаването на послеобрази – когато погледнем към луната вечерно време и забележим няколко луни, насложени една след друга. Получаването на така наречен фотооптични феномени, при които към фаровете на колите се виждат едни ореоли, също са симптом - или за смяна на диоптрите, или за съществуване на катаракта.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР