С 2 процента е поевтинял петролът в началото на европейска

...
С 2 процента е поевтинял петролът в началото на европейска
Коментари Харесай

Петролът поевтинява в началото на европейска търговия с близо 2%

С 2 % е поевтинял петролът при започване на европейска търговия. Това стхава предвид на опасения за закъснение на международната стопанска система и даже риск от идна криза, което да утежни вероятностите за търсенето на значимата енергийна суровина, съобщи БНР.

Повод за тези стопански терзания дават информациите за възобновени противоепидемични ограничавания в разнообразни елементи на Китай, както и растящите случаи на Covid-19 в Южна Корея. Около 30 милиона души в Китай са под някаква форма на ограничавания за придвижване, до момента в който страната се бори с възобновяващи се вирусни огнища, като в Шанхай беше засечен мощно заразния подвариант BA.5.2.1 на Омикрон.

С оглед на китайската политика за " нулев Covid " има опасения, че следва въвеждането на нови рестриктивни противоепидемични ограничения единствено седмици, откакто в редица огромни градове, индустриални и търговски центрове бяха анулирани въведените при започване на пролетта локдауни.

Трябва да се има поради, че Китай е главен вносител на нефт и едни нови анти Covid ограничения могат още веднъж да лимитират икономическата интензивност в страната и да понижат търсенето/потреблението на значими енергийни първични материали, в това число на нефт.

В същото време рекордната инфлация и енергийната рецесия в Европа са предпоставки за все по-слаб стопански напредък на фона на предстоящото по-късно този месец първо от 11 години насам покачване на лихвите от страна на ЕЦБ.

Вчера вицепрезидентът на Европейска комисия Валдис Домбровскис алармира, че в четвъртък Комисията ще ревизира още веднъж надолу прогнозата си за икономическия напредък в еврозоната, като в това време ще увеличи оценката си за инфлацията.

Около 10.00 часа българско време фючърсите на нефт Брент поевтиняват с 1,80% към 105,20 $ за барел, а фючърсите на американския лек недопечен нефт WTI - с 2% към 102 $ за барел.

Подкрепа за поевтиняването на петрола оказва и вчерашната вест, че съветски съд е отменил предходно решение да бъдат спрени за 30 дни интервенциите на Каспийския тръбопроводен консорциум (KTK), осигуряващ износа на казахстански нефт през Черно море, равняващ се на 1% от световните доставки, и вместо това го санкции с 200 000 рубли (3300 долара).

Освен това президентът Джо Байдън ще посети тази седмица Саудитска Арабия на фона на напъните за събаряне на енергийните цени.

Спадът на петролните фючърси обаче е стеснен от непрекъснатите опасения за доставките в международен проект, защото огромните производители имат стеснен спомагателен индустриален потенциал, като в това време съветските доставки остават подвластни на западните наказания, наложени поради нахлуването на Москва в Украйна.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР