С 2% би се увеличила цената на тока, ако се

...
С 2% би се увеличила цената на тока, ако се
Коментари Харесай

Миньори плашат със стачка

С 2% би се нараснала цената на тока, в случай че се извърши настояването на миньорите въглищата от "Мини Марица-изток " да нарастнат с 15 на 100. Това предвижда пред БНР енергийният министър Теменужка Петкова след среща със синдикатите, на която не беше реализирано единодушие.

Затова от КТ "Подкрепа " оповестиха, че ще излязат на митинг идния вторник. От КНСБ към момента обмислят дали да поддържат митинга. Разговорите ще продължат идната седмица.

Освен с цената на тока, енергийният министър Теменужка Петкова аргументира отхвърли, цените на въглищата от мини Марица-Изток да се покачат, с по-високите разноски, които ще имат централите от комплекса:

"И мините и Топлоелектрическа централа "Марица-изток-2 " и американските централи, Националната електрическа компания, сме дружно в този развой, би трябвало да знаем, когато създадем една крачка, до какво би довело. "

От своя страна водачът на КТ "Подкрепа " Димитър Манолов сподели:

"Това, което ние чуваме е, недейте да желаете нарастване на въглищата, тъй като в случай че се усили цената, то тогава ще закъсат производителите нагоре. Това се приказва единствено за въглищата. По никакъв метод не се предлага това, което би се направило за Марица-Изток да бъде за сметка на ТЕЦ-2. "

Според президента на КНСБ Пламен Димитров обаче: "Тези митинги няма да доведат до никаква радикална смяна ".

Разговорите сред и ще продължат идната седмица.

По-рано Димитър Манолов разгласи, че миньори от държавните "Мини Марица-изток " ще излязат на митинг пред Министерството на енергетиката на 24-ти април. Те упорстват да се усили най-малко с 15 % цената на добиваните въглища, с цел да могат мините да бъдат финансово и механически обезпечени.

Засега проектите са шествието да тръгне от Министерския съвет, през постройката на Комисията за енергийно и водно контролиране, до Министерството на енергетиката.

"Нещата към този момент стигнаха до такава степен, че не можем да изпълняваме стратегиите по здравословни и безвредни условия на труд. Работим под себестойност към този момент на звук. Дори сме минали границата на това, което изискват науката и разпоредбите за работа в тези условия. Решението е нарастването на цената на въглищата. Тази цена следва да бъде увеличена с 15 %, с цел да можем да покрием разликата, която се получава в нарастването на цената на тока, разликата в минималната работна заплата и нужните вложения ", сподели ръководителят на Миньорската федерация на "Подкрепа " Владимир Топалов.

Сега цената е 77 лв. за така наречен „ звук условно гориво “. Топалов назова "спекулации " изказванията, че в случай че се усили цената на въглищата, ще се вдигне и цената на тока. От "Подкрепа " започнаха и акция за нарастване на възнаграждението за час нощен труд от сегашните 25 стотинки на 2 лв. и 55 стотинки.

За неприятното положение на мините, които създават въглищата за трите ТЕЦ-а от Маришкия басейн – двете американски централи и държавната "Марица-изток " 2, синдикатите предизвестяват непрекъснато, сподели по-рано Александър Загоров от КТ "Подкрепа ":

"Имаме терзание, че от геологична и финансова позиция има опасности, които могат да се съчетаят непрогнозируемо и да стане една злополука, която да заличи краткотрайно или за непрекъснато 30% от българската енергетика ", сподели той.

Министър Петкова съобщи подготвеност да изслуша причините на синдикатите, само че не се съгласи с тяхното изказване за неприятното положение на Мини "Марица-изток ".

"Нашите мини бяха на облага. И предходната година, и тази година също ще бъдат на позитивен финансов резултат. Инвестирахме една доста сериозна част от този запас в нова техника, в доставката на нужните аварийни елементи и материали. Смея да настоявам, че изискванията за работа в мините са положителни. Надявам се да можем да обсъдим това, което те считат, че може да се доусъвършенства ", уверена е Петкова.

В изявление за Българска национална телевизия министър Петкова заяви, че е пресечена наклонността НЕК да работи на загуба и за 2017 година даже регистрира облага.

"Тенденцията е много изменена и това се дължи на промените, които бяха осъществени и не престават да се правят в бранш "Енергетика ". Още при започване на нашия предходен управнически мандат бяха подхванати няколко доста съществени стъпки във връзка с стабилизирането на бранш "Енергетика ". Така че за отчетната 2017 година Националната електрическа компания (НЕК) ще осъществя позитивен финансов резултат. Това не се е случвало от доста години насам – облага в порядъка към 6 милиона лв.. Това са, несъмнено, към момента неокончателни данни ", сподели тя.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР