С 19% по-евтин ще бъде природният газ през март в

...
С 19% по-евтин ще бъде природният газ през март в
Коментари Харесай

През март с 19% по-евтин газ, а цената му е 57,59 лв. за мегаватчас

С 19% по-евтин ще бъде природният газ през март спрямо февруари, оповестиха от енергийния регулатор. Утвърдената от 1 март цена е 57,59 лева, до момента в който през февруари газът струваше 71,08 лева за мегаватчас. В цената на газа влиза какъв брой коства той на входа на газопреносната система, плюс надбавката за „ социална доставка " за " Булгаргаз " и разноските за предпазване на газ в газовото вместилище в Чирен.
Прочетете още
Определените от КЕВР 57,59 лева за мегаватчас са без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност. Комисията утвърди цената му от 1 март след разбор на импортираните през днешния ден от „ Булгаргаз " настоящи данни, които регистрират котировките на интернационалните газови пазари до 29 февруари 2024 година в това число.

Регулаторът откри, че общото планирано количество за вътрешния пазар е обезпечено от три разнообразни източника за доставка. В ценовия микс за месеца е включено цялото контрактувано количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „ България - Гърция " (IGB), според настоящия дълготраен контракт с Азербайджан. Тези количества покриват 43,08 % от потреблението за месеца и способстват за постигането на удобни цени на синьото гориво.

„ Булгаргаз " е сключил за март контракт за доставка на полутечен природен газ (ВПГ) с търговец от района, след тръжна процедура, при условия за минимална доставна цена и препоръчан метод на заплащане. В ценовия микс публичният снабдител е присъединил и количества природен газ от рандеман хранилището „ Чирен ". С обезпечените количества се покриват уговорките на публичния снабдител за март - към крайните доставчици и топлофикационните сдружения, както и количествата по двустранните контракти с индустриални клиенти.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР