С 19,5% е ръстът на цените при основните храни у

...
С 19,5% е ръстът на цените при основните храни у
Коментари Харесай

С 20% поскъпнаха храните за година, олиото – с 50%

С 19,5% е растежът на цените при главните храни у нас спрямо март 2021 година, съобщи ръководителят на Държавната комисия по стокови тържища и борси Владимир Иванов пред Българска национална телевизия.

Шоково повишаване през последните седмици има при олиото, чиято цена се е повишила с над 50%. По-висок растеж се следи и при брашното, като това се дължи на войната в Украйна.

„Войната беше главната причина за тръгването на тези запаси нагоре и за тази неразбория на пазара. Съвсем обикновено е – излизат двама съществени производители на олио и на пшеница от международния пазар – Русия и Украйна. Така надлежно напълно закономерно се сътвориха предпоставки за това, което следим. Имаше обаче и преекспониране на казуса, психическо напрежение и доста боязън, който се съобщи на потребителите. Наблюдавахме нерационални и грозни подиуми. Затова подсещам на потребителите, че презапасяването и стихийното пазаруване не са решение, а стават проинфлационен фактор“, предизвести Иванов.

Според Владимир Иванов при останалите артикули процесите са плавни и устойчиви и подлежат на надзор – цените се подвигат поради скъпите енергийни запаси и торове, само че това става последователно с дребни проценти. Затова съгласно ръководителя на държавната комисия по стокови тържища и борси за момента не се постанова въвеждането на таван на цените или различен тип регулация от страна на страната.

„Пазарът не е в такова положение, което да постанова сходни строго извънпазарни ограничения. Ние сме в Европейския съюз, където все още пазарният механизъм сработва – пазарът на храни е непосредствен до съвършената конкуренция, има огромно състезание и това основава равномерен преход и бързо контролиране на нивата на цените“, сподели Иванов.

Той чака дълго време цените на олиото и брашното да останат на настоящето си ниво. Затова потребителите не би трябвало да се поддават на неточни практики.

„Искам да припомня, че другите марки олио са със сходни качествени параметри. Затова дано хората не заплащат подобен вид неточни практики като 8 лв. за олио. Има неточни практики и постоянно ще има. Няма случай, при такова напрежение на пазара, да не се появят и хора, които да вършат гуляй по време на чума. Затова и се обръщам към българските консуматори – доста е елементарно, когато не закупиш“, сподели Владимир Иванов.

По думите му, в случай че войната завърши скоро, през септември може да чакаме напълно разнообразни трендове и усмиряване на пазара.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР