С 18,4 млн. лв. се увеличават приходите в проектобюджета на

...
С 18,4 млн. лв. се увеличават приходите в проектобюджета на
Коментари Харесай

Още 15,5 млн. лева ще бъдат отделени за укрепване на свлачища


С 18,4 млн. лева се усилват приходите в проектобюджета на Министерството на районното развиване и благоустройството за 2018 година по отношение на 2017 година Най-много ще набъбнат приходите от винетни такси – с 23 млн. лева Част от тези спомагателни доходи се чакат от нарастването на еднодневните винетки за тежкотоварни транспортни средства над 3,5 тона, а внедряването на тол системата от 2019 година ще разреши реализацията на огромните планове на база увеличените доходи.

Това заяви през днешния ден министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков при представянето на плана на бюджет на министерството пред Комисията по районна политика, локално самоуправление и благоустройство към Народното събрание. Бюджет 2018 е добър и уравновесен, като е създаден при съблюдаване на напътствията на министъра на финансите и разходните тавани, акцентира той, представен от пресцентъра на ведомството си.

Общият размер на заложените доходи е 372 573 100 лева, уточни министърът, само че обърна внимание, че ще намалеят постъпленията в Агенцията по геодезия, картография и кадастър и Дирекцията за народен строителен надзор.

С 2 млн. лева по-малко се планува да бъдат приходите на АГКК за идната година поради понижаване на административната тежест за жителите и бизнеса и отпадане на някои от услугите. Цената за издаване на схема на аграрен парцел в неурбанизирана територия да вземем за пример е понижена с 50 % - от 10 на 5 лв.. С 30 на 100 по-малко от главната такса се заплаща и за всяка услуга, която се декларира по електронен път и се получава като електронен документ. Отпадат таксите за изменение на данни в кадастралната карта и кадастралните регистри, както и така наречен „ експресна “ услуга, която струваше 3 пъти повече от елементарната, изясни Нанков

Той добави, че с 2,56 млн. лева по-малко са плануваните доходи в бюджета на ДНСК, което се дължи на ограничение на контролната активност на дирекцията с изменението на Закона за устройство на територията.

Със 17,5 млн. повече се планува да бъдат разноските на Министерство на регионалното развитие през 2018 година Те ще бъдат в размер на 418 365 000 лева, сподели още районният министър. Те са планувани в осъществяване на три области на политики и девет бюджетни стратегии. От тях 15,5 млн. лева са за подсилване на свлачища, 1 млн. лева – за благоустройствени действия в обитаемоте мести, а 500 000 лева са за ремонт на общински пътища. Останалите 500 000 лева са по отношение на нарастване на минималната работна заплата и осигурителните вноски за фонд пенсии с 1%, изясни Нанков.

Министърът уточни още, че с 6 млн. лева повече ще бъдат средствата за ВиК планове поради потребностите в бранша. Парите ще бъдат употребявани за реорганизация на водопроводни мрежи в обитаемоте места.
Отделно, по искане на Министерство на регионалното развитие за финансиране на предпочитани инфраструктурни планове и стратегии над разходния таван за 2018 година, по централния бюджет са планувани в допълнение 85 млн. лева за автомагистрала „ Хемус “, 110 млн. лева за обходния път на Габрово – етапи 1 и 2, както и 160 млн. лева за разплащане към Българската банка за развиване по Националната стратегия за енергийна успеваемост. До края на годината към банката се чака да бъдат разплатени общо 693 млн. лева за въведени в употреба здания, а през интервала 2018 година до 2020 година разплатените средства се чака да доближат 1, 307 милиарда лева
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР