С 163 гласа за и 121 против гръцкият парламент прие

...
С 163 гласа за и 121 против гръцкият парламент прие
Коментари Харесай

Гърция върна бонуса в избирателната си система

С 163 гласа " за " и 121 " срещу " гръцкият парламент одобри промени в изборната система на страната, като на процедура по този начин върна така наречен бонус за политическата мощ, спечелила най-вече гласове на изборите. Бонусът беше анулиран през 2016 година, когато беше призната простата пропорционална изборна система.

С новата изборна система, в случай че първата политическа мощ завоюва най-малко 25 % от годните гласове, ще получи бонус от 20 депутатски места, а останалите 280 ще бъдат разпределени съразмерно на гласовете. За всеки 0,5 процентни пункта над 25 % първата партия ще получава един спомагателен народен представител. Максимален бонус от 50 места ще се получава за 40 и повече % от гласовете, предава Българска телеграфна агенция.

Правителственият законопроект обаче не получи нужните 200 гласа, с цел да влезе в действие за идващите парламентарни избори. Затова те ще се проведат по сегашната елементарна пропорционална изборна система, а новите остарели правила ще се ползват за идващите избори.

Всички опозиционни сили, като се изключи крайнодясното Гръцко решение, гласоподаваха срещу измененията в изборната система.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР