С 16 млади кончета се увеличиха стадата на свободно живеещите

...
С 16 млади кончета се увеличиха стадата на свободно живеещите
Коментари Харесай

Дивите коне се превръщат в новия символ на Родопите

С 16 млади кончета се усилиха стадата на свободно живеещите диви коне коник в Източните Родопи през тази пролет. Така общият им брой става над 70.


Първите 12 коник в България бяха докарани в региона на изоставеното с.Сбор, Крумовградско през септември 2011 година от Холандия. През есента на 2013 година беше докарано второ стадо от 29 коня, които бяха разселени в региона на Бойник (Студен кладенец).

Двете стада сполучливо се приспособиха към природата на Източните Родопи, оправят се със студените зими и горещите лета, сами намират храната си и сполучливо оцеляват от вълчи набези. Само за няколко години броят на конете се е удвоил.

Свободно живеещите коне имат голяма роля за опазването на дивата природа и биоразнообразието на Източните Родопи, поддържайки отворения пейзаж на региона. Те са и туристическа атракция и последователно се трансформират в новия знак на Родопите.

Екипът на Статут ДИВ чака развиване по концепцията си конете коник в България да получат статут, който да разреши да не бъдат третирани като домашни животни.

Когато това стане, България ще бъде първата страна в Европейския съюз и в Европа, където одомашнени животни ще бъдат оповестени за свободно живеещи в дивата природа.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР