С 16 милиона лева по-малко са приходите в бюджета за

...
С 16 милиона лева по-малко са приходите в бюджета за
Коментари Харесай

Приходите в бюджета на София за 2020 г. - с 16 млн. лв. по-малко

С 16 милиона лв. по-малко са приходите в бюджета за 2020 година спрямо 2019-а. Това се дължи главно на неданъчните доходи – таксите за детските градини, таксите за тротоарно право и още редица други такси, изясни в ефира на столичният кмет Йорданка Фандъкова.

До края на седмицата ще бъде подготвен планът за бюджет на Общината. След това предстоят голям брой разисквания, както с другите политически сили в Общинския съвет, по този начин и с жителите, сподели Фандъкова. По думите й, към този момент има резултат от осъществяването на бюджета за 2020 година Кметът уточни, че дали и през 2021 година ще има актуализация на бюджета на столицата зависи от развиването на пандемията и икономическата рецесия.

" Правим всичко, с цел да подкрепим дребния и междинния бизнес най-малко дотолкоз, доколкото са опциите на общината. Една от ограниченията е освобождението и намаляването на наеми, с цел да можем да подкрепим тези хора ", добави кметът на София.

За Коронавирус ограниченията

" Времето, в което се учи онлайн за всички възпитаници, няма по какъв начин да бъде обезщетено. Изключително значимо е децата да бъдат в класните стаи, само че не за сметка на здравето ", на мнение е столичният кмет. По думите й би трябвало да минат няколко седмици, с цел да се видят данните за болестта, откакто дребните възпитаници се върнаха в учебно заведение. Едва тогава може да се разяснява дали и по-големите ще се върнат в клас.

„ Важно е да не понижаваме вниманието си и да не се успокояваме. Затова и обърнах внимание да продължи контролът върху спазването на ограниченията и в това време да се подготвим за имунизирането. В шест общински лечебни заведения върви имунизирането сега. Подготвяме втората фаза – с изключение на домовете за възрастни хора в нея влиза и педагогическият личен състав. По мое гледище взехме решение да се включи е непедагогическият личен състав – лелките в детските градини, медицинските сестри. До петък би трябвало да имаме описите на искащите ", разясни Фандъкова.

Датата за изборите

Датата за изборите се оказа и нов мотив за престрелка сред премиера и президента. Румен Радев съобщи, че Пеевски и Борисов са " ортаци в политиката и бизнеса ". Фандъкова разяснява, че сходни подмятания не отиват на институцията.

" ГЕРБ в никакъв случай не е търсила поддръжка от Движение за права и свободи. Други са партиите, които са били в коалиция с Движение за права и свободи и това непрестанно подстрекателство не дава отговор на истината ", сподели тя. 

Градоначалникът съобщи още, че напълно в пълномощията на президента е да дефинира датата на изборите. " Най-важното е да се даде опция на всеки български жител, който желае да упражни правото си на глас, без значение дали е в карантина, да може да отиде до урните. Никой не се е готвил до предходната година особено за това. Това е обстановка, която е нова за всички, за целия свят. Видяхме, че имаше такива случаи в някой страни. Видяхме, че всички са затруднени при организацията, само че въпреки всичко има задоволително опит. Знам, че здравните управляващи работят доста съществено за подготовката, за намирането на метод. Аз съм сигурна, че това може да се реши ", сподели още тя. 

Проблемите с градския превоз в София

Йорданка Фандъкова дефинира 2020 година като доста сложна за градския превоз. " 48 милиона лв. са загубите – това на процедура е една четвърт от приходите за предходната година ", сподели столичният кмет. Тя прикани хората да се погрижат авансово за това да се снабдят с билети и да заредят картите си. Фандъкова напомни, че са открити и нови пунктове – всички пощи продават билети, както и към 200 магазина. 

" Никога не може да има безвъзмезден превоз. Ако не си заплащат хората, които употребяват превоза, той се заплаща от всички останали ", добави тя.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР