С 15 млн. лв. от бюджета ще бъдат удовлетворени исканията

...
С 15 млн. лв. от бюджета ще бъдат удовлетворени исканията
Коментари Харесай

Изравняват заплатите на надзирателите с тези в МВР



С 15 млн. лева от бюджета ще бъдат задоволени настояванията на синдикатите за поетапно увеличение и равнене на заплатите на надзирателите с тези на сътрудниците им в Министерство на вътрешните работи . Това сподели след съвещание на Министерски съвет правосъдният министър Цецка Цачева.

Припомняме, месеци наред синдикатите в двете основни дирекции Групово дело " Охрана " и Групово дело " Изпълнение на наказванията " стачкуваха интензивно с искане за 20% нарастване на заплатите и изравняването на възнаграждението за характерни условия труд с тези на сътрудниците им от Министерство на вътрешните работи. Увеличението обаче няма да е на калпак с избран %, а ще е за позициите, в които има фрапантно закъснение от относително аналогични на сътрудниците им в Министерство на вътрешните работи.

" Принципът, който се уточнихме да се съблюдава, е за тези позиции и длъжности, където сега фактически има разлика във връзка с възнагражденията на сътрудниците им за същата позиция в системата на Министерство на вътрешните работи ", съобщи Цачева.

Цачева уточни, че по време на договарянията, е била предоставена сравнителна таблица за това на позиция в двете дирекции, аналогична по юридически статус на позиция в Закона за Министерство на вътрешните работи да се търси нарастване за тези позиции, където разликата съществува и е налице.

" Министър-председателят бе безапелационен, че сумата, която може да отпусне държавното управление е за тези трудови характерности, които са най-тежки и за хората, които директно са в контакт с лицата, изтърпяващи наказване отнемане от независимост ", увери Цачева.

Министър Цачева посочи, че в края на предходната седмица синдикатите са приели в началото препоръчаните им на взаимна среща с финансовия министър Владислав Горанов 6 млн. лева за равнене въз основата. " Това са средства за характерни условия на труд , които към този миг в системата на Министерство на вътрешните работи са в размер на 190 лева, а в двете дирекции към Министерство на правораздаването бяха 95 лева ".
Цачева посочи, че през вчерашния ден са били поканени на среща от министър-председателя Бойко Борисов. По негово предложение по ред, избран взаимно с представителите на синдикатите и администрацията на министерството, ще се извърши нарастване в размер до 15 млн.лв. общо със сумата от 6 млн. лева, която авансово е била препоръчана на чиновниците.

Министър Цачева съобщи, че е конкретизиран съответен график, който поетапно ще се извършва.

Протестните дейности са спряни до петък, когато се чака синдикатите да осведомят своите членове.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР