С 15 гласа за“ народните представители от просветната комисия дадоха

...
С 15 гласа за“ народните представители от просветната комисия дадоха
Коментари Харесай

Предложението на проф. Ковачева за втори шанс на матурата – вход за ВУЗ мина на първо четене в комисия

С 15 гласа „ за “ народните представители от просветната комисия дадоха единомислещата си поддръжка за предлагането на омбудсмана проф. Диана Ковачева – зрелостниците да получат втори късмет при оценка , която не ги удовлетворява на матурата , които са вход за висше образователно заведение /ВУЗ/.

Предложението е било импортирано от ръководителя на комисията и група депутати, а мотивът са постъпващите в институцията на публичния бранител от ден на ден тъжби и сигнали от родители и зрелостници, съгласно които е недопустимо да няма втори късмет за явяване на наложителни зрелостни изпити за повишение на оценка. В тях родителите упорстват децата им да имат опция да покачат оценката си от матурата, защото до момента тя оставаше „ до живот “, без да имат никаква опция за поправяне.

„ Липсата на опция учениците, които не са се показали добре на матурите, като се изключи тези, които са получили оценка „ Слаб “, да имат късмет за корекция на оценката си, ги ощетява при по-нататъшното им развиване. Получената оценка от ДЗИ е дефинитивна и определяща при кандидатстването им във висше учебно заведение и респективно от огромно значение за тяхното бъдеще. Невъзможността съгласно настоящата уредба, зрелостниците да подобрят резултата си от ДЗИ като се явят на изпит за повишение на оценката, води до отрицателни последствия при кандидатстването им във висше учебно заведение “, аргументира предлагането си омбудсманът.

От институцията на омбудсмана напомнят, че в края на ноември 2022 година проф. Ковачева е внесла в 48-ото Народно заседание законодателна смяна на член 132 от Закона за предучилищното и учебното обучение, както и допълнение на наредбата на член 68, алинея 1, т. 2 от Закона за висшето обучение, които са получили утвърждението на отрасловата комисия на първо четене, само че времето не е стигнало за окончателното им приемане .

През юни проф. Ковачева отново внесе предлагането си и в сегашния парламент до ръководителя Росен Желязков и до членовете на Комисията по образованието и науката с искане недоволните от оценката си от матурите възпитаници да могат да се явят повторно, с цел да ги покачат.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР