С 15 гласа за“, два против“ и без въздържали се

...
С 15 гласа за“, два против“ и без въздържали се
Коментари Харесай

Социална комисия в НС прие на първо четене: Трудовата книжка да се замени с електронен трудов запис

С 15 гласа „ за “, два „ срещу “ и без въздържали се Комисията по труда, обществената и демографската политика в Народното събрание одобри на първо четене промени в Кодекса на труда. Измененията са импортирани от Божидар Божанов и група народни представители от „ Демократична България “.

 

С измененията се планува замяната на трудовата брошура с обединен електронен трудов запис. В претекстовете към законопроекта се показва още, че ще има електронен указател на заетостта, поддържан от Агенция по заетостта, в който се вписват всички данни от трудовата брошура, като чиновниците имат право на цялостен достъп до трудовото си досие.

 

Трудовата брошура от дълго време трябваше да е отпаднала, счита Божанов. Той сподели, че електронното водене на данните има на практика изгоди за работодателя и служащите.

 

От Министерството на труда и обществената политика имат забележки към законопроекта. Заместник-министърът Емил Мингов сподели, че тематиката за промени по отношение на трудовата брошура би трябвало да се разиска във формата на съвета за тристранно съдействие.

 

От КНСБ също имат терзания по отношение на някои текстове в законопроекта, само че показаха, че е належащо електронната трудова брошура да стане факт. 

 

От ГЕРБ-СДС и „ Българска социалистическа партия за България “ показаха кардинална поддръжка, само че депутатите от двете обединения споделиха, че е належащо сред първо и второ четене да се уточняват текстовете. Иван Матев от „ Продължаваме Промяната “ разяснява, че спестовни книжки към този момент няма, по тази причина и не схваща за какво е нужна хартиената трудова брошура.

 

Даниела Дашкова от „ Български напредък “ сподели, че в учебните заведения има електронни дневници, по тази причина и тя не вижда проблем трудовата брошура също да е в електронен вид.

 

Георги Георгиев сподели, че „ Възраждане “ не поддържа законопроекта. Той сподели, че не вижда усложнения в потреблението на трудовата брошура.

 

Източник БТА
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР