С 15,5 млн. лева повече са предвидени в бюджета на

...
С 15,5 млн. лева повече са предвидени в бюджета на
Коментари Харесай

20 милиона за борба със свлачищата през 2018 г.


С 15,5 млн. лв. повече са планувани в бюджета на Министерството на районното развиване и благоустройството за 2018 година спрямо предходната година за битка със свлачищните процеси. Така общата сума за геозащитни ограничения и действия е 19,354 млн. лева От тях 18,554 млн. лева са за финансови разноски, а 800 хиляди лева – за предварителна защита, оповестиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие. За справяне с казуса се разчита и на европейско финансиране.

Отделно Агенция „ Пътна инфраструктура “ ще кандидатства за средства по Оперативна стратегия „ Околна среда 2014 – 2020 година “ за подсилване на 11 свлачища, които заплашват значими пътни уреди и сега тече подготовка на плановите оферти. Финансиране ще получат и общини, в които значими общински обекти са под риск от свлачищни процеси. Общият бюджет на процедурата е 65 519 199 лева С тези средства 29 свлачища ще бъдат проучени и укрепени, а в други 26 ще бъдат инсталирани контролно-измервателни системи за непрекъснат мониторинг на геодинамичните процеси и правене на прогнози за развиването им.

Според специалистите на Министерство на регионалното развитие предварителната защита би трябвало да е водеща политика.

Трябва да не се позволява строителство, без да са изпълнени нужните геозащитни мероприятия. За интервала от май до ноември 2017 година са осъществени геозащитни ограничения и действия на обща стойност 1 115 674,07 лева, от които 556 703,46 лева са за СМР, 558 970,61 лева за други типове геозащитни действия. През септември 2017 година бяха отпуснати 8 млн. лева в допълнение за подсилване на свлачища в област Бургас за запазване на живота и здравето на хората. със средствата се финансира укрепването на свлачища в бургаския квартал „ Сарафово “ и на северния бряг на гр. Царево.

За интервала е сбъднат прелиминарен надзор на 40 капиталови планове в слачищни региони, като са издадени 7 предварителни позволения за геозащитни ограничения и действия (укрепителни и/или отводнителни), 24 писма с инструкции и 9 предварителни позволения за строителство на здания и уреди./ Пик бг

Всяка минута очаквай сензационна вест в PETEL.BG!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] 24 часа в денонощието!

Публикувай непосредствено самичък без цензура във "Фейсбук " групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко забавно!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР