С 13% се е увеличила средната работна заплата в България

...
С 13% се е увеличила средната работна заплата в България
Коментари Харесай

Къде получават най-високи заплати у нас?

С 13% се е нараснала междинната работна заплата в България за година, по данни на Националния статистически институт. За последните три месеца на 2023 година междинното възнаграждение е 2123 лева За същия интервал на 2022 година е 1879 или 244 лв. по-малко. А през 2021 година тя била 1617.

Най-голямо е нарастването в строителството, в хотелиерството и ресторантьорството, както и в бранш „ Транспорт, депозиране и пощи “.
Въпреки това заетите в хотели и заведения остават с най-ниски междинни хонорари - 1300 лв..

А най-голяма междинна заплата получават работещите в издателства, кино произвеждане, в медиите и мобилните оператори - съвсем 5000 лв..

Очаквано най-високата междинна брутна заплата е в София - 2900 лева за последното тримесечие на предходната година съгласно националната статистика.

Вижте къде се чакат ниска безработица и високи заплати

Следва Варна с 1966 лева и Враца - с лев по-малко.
В този диапазон е и Стара Загора, където получават приблизително 1909 лв..
За Пловдив и за Русе числата надлежно са - 1830 и 1728 лв..
Най-ниската междинна брутна заплата е във Видин - 1397 лв., сочи още статистиката.

Светослава Тончева е чиновник в столичната библиотека с докторска степен и 20-годишен опит. Благодарение на него заплатата ѝ е към 1200 лв.. В нейната сфера междинното заплащане е даже по-ниско.

„ Миналия месец съм платила към 250 лв. за ток, парно, вода, интернет и кабелна телевизия. Моята тийнейджърка спортува и заплащам в допълнение към 100 лв. месечно за волейбол. Аз извънредно доста се лимитирам, в случай че би трябвало да съм безпределно почтена. Почти нищо за себе си не си закупувам. Почти всичко, което харчим, е за един младеж “, споделя Светослава Тончева, библиотекар.

Тримата отпътуват на странствуване в Югоизточна Азия, с цел да научат тайните на шоколада и да ги приложат у нас

Според синдикатите, които съпоставят заплатите през декември 21 година с тези от декември 23 година, растежът в междинните хонорари е с малко над 29%. Инфлацията обаче също е повишена доста - с над 22 на 100. Така, съгласно КНСБ, излиза, че действително заплатите са се повишили с едвам 5,7%.

А икономисти са на мнение, че сериозна инфлацията е била в края на 22 година, когато е изпреварвала приходите. За разлика оттогава в този момент растежът във възнагражденията е резистентен, показват от Института за пазарна стопанска система.

„ Въпросът е това да се усеща от всички. Все още има браншове, които са с сензитивно по-ниско възнаграждение. Около 1300 лв. са секторите с най-ниска заплата. Но даже и тези браншове допреди година-година и нещо имаше образци за под 1000 лв. междинна заплата “, съобщи Петър Ганев, старши откривател в Института за пазарна стопанска система.

И още - съгласно националната статистика към края на предходната година нарастването на заплатите в публичния бранш е било по-голямо, отолкото в частния.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР