С 13 гласа за“, 6 против“ и 1 въздържал се“

...
С 13 гласа за“, 6 против“ и 1 въздържал се“
Коментари Харесай

На ниво комисия: Одобрена е актуализацията на бюджета за 2020 година

С 13 гласа „ за “, 6 „ срещу “ и 1 „ въздържал се “ Бюджетната комисия на Народното събрание утвърди предлаганата от държавното управление актуализация на държавния бюджет за 2020 година поради изключителното състояние и рецесията от ковид. Параметрите на макрорамката ще бъдат изменени като спадът възлезе на 2.9% от Брутният вътрешен продукт или 3.5 милиарда лева недостиг и ще се даде опция за изтегляне на нов външен дълг в размер на 10 милиарда лева Това бяха и най-критикуваните детайли от страна на опозицията.
Направеното предложение е без средносрочна рамка, което слага под подозрение всички препоръчани калкулации, опълчи се Румен Гечев от Българска социалистическа партия. Той е безапелационен, че заложеният недостиг от 3.5 млрд лева ще бъде доста по-голям. Той изрази неразбиране за какво новия заем да е от 10 млрд лева, в случай, че държавното управление твърди, че фискалният запас е от 10 милиарда, като от тях 4.5 милиарда лева са неприкосновени. " Смисълът на фискалния запас е тъкмо подобен – в рецесия в случай че има да се употребява, в случай че не - да се емитира дълг или композиция от двете. Вие оферирате да отидем единствено на дълг от 10 милиарда по каква причина? ", попита той финансовия министър и го укори, че не се отзова на настояванията на опозицията да пристигна в Народното събрание и да каже къде е този фискален запас.
" Предлагате ни да имаме негативна рентабилност по фискалния запас, а да плащаме лихви. Каква е повода да не се пипа фискалния запас ", продължи да пита Гечев и изрази съмнения, че ръководещите желаят да запазят запаса, с цел да го развават на техни кметове и общини.
Йордан Цонев от Движение за права и свободи изрично поддържа актуализацията и отбрани нуждата от буфери в бюджета. " Единственото, по което можем да спорим с кабинета е дали тези стъпки са задоволителни ",посочи той и съобщи: " Ние от Движение за права и свободи считаме, че на този стадий са задоволителни като първа стъпка, само че сме уверени, че според от сорка на рецесията, ще би трябвало да се прибавят от време на време нови ограничения ".
В хода на дебата от Обединените патриоти също поддържаха предлаганата актуализация.
Дора Янкова от Българска социалистическа партия сигнализира за затрудненото състояние на общините и настоя да се плануват механизми за рисково финансиране на предприемачеството, с цел да се избави стопанството на страната.
" Ние сме напълно неотдавна в изключително плоожение. Възможността за сериозен ликвиден буфер – би трябвало да я има, би трябвало да има опция държавното управление да има еластичност, с която да може да реагира, в случай че може за часове ", акцентира в отбрана на актуализацията ръководителят на Бюджетната комисия Менда Стоянова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР