С 13,86 лв. се вдигна цената за купуване на недостигащ

...
С 13,86 лв. се вдигна цената за купуване на недостигащ
Коментари Харесай

Купуването на недостигащ стаж за пенсия поскъпва с 14 лв.

С 13,86 лева се подвигна цената за пазаруване на недостигащ стаж за пенсия от 1 януари. От тази дата един месец към този момент коства 154,44 лева

Причината е, че от 1 април минималният застрахователен приход на самоосигуряващите се ще е 780 лева Цената на стажа, който може да се купи, е 19,8% от тази сума. Година стаж ще коства към този момент 1853,28 лева, а цялостните 5 година (това е таванът недостигащ стаж, който може да се купи) - 9266,4.

Купуването на стаж става все по-използвана алтернатива от претендентите за пенсия, тъй като от ден на ден хора в пенсионна възраст имат интервали на безработица в кариерите си. В същото време продължава увеличението на нужния за пенсиониране застрахователен стаж, до момента в който стане 40 години и за дами, и за мъже.

Всеки може да си купи до 5 година, даже пенсионирането да не му следва скоро.

За стаж се зачита и образованието в университет, само че той също се заплаща. Висшистите могат да купят стаж единствено за интервала на образованието, вписан в образователния проект, в случай че не са работили, до момента в който следват, а дамите да не са били и по майчинство. Те би трябвало да показват и тапия от университета.

Сделки могат да вършат и към този момент навършили възрастта хора, в това число за трета категория.

Плащането става по банков път, само че би трябвало да се издаде и уверение от отделение на Национален осигурителен институт, с цел да бъде приета договорката. Този стаж обаче не се употребява за пресмятане на пенсията. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР