С 13,86 лв. се вдига цената за купуване на недостигащ

...
С 13,86 лв. се вдига цената за купуване на недостигащ
Коментари Харесай

С близо 14 лв. се вдига цената за купуване на стаж за пенсия

С 13,86 лева се подвига цената за пазаруване на недостигащ стаж за пенсия от 1 август. От тази дата един месец към този момент ще коства 154,44 лева Причината е, че в проектобюджета за 2023 година е планувано минималният застрахователен приход на самоосигуряващите се да се вдигне със 70 лева и да доближи минималната заплата от 780 лева Цената на стажа, който може да се купи, е 19,8% от тази сума.
По този метод година недостигащ стаж за пенсия към този момент ще коства 1853,28 лева, а цялостните 5 година или таванът, който човек може да си купи от страната, става 9266,40 лева Сега сумата е с 831,60 лева по-евтино, или 8434,80 лева
Купуването на стаж става все по-използвана алтернатива от претендентите за пенсия, тъй като от ден на ден хора в пенсионна възраст имат интервали на безработица в кариерите си. В същото време продължава плавното увеличение на нужния за пенсиониране застрахователен стаж, до момента в който стане 40 години и за дами, и за мъже.
30 млн. лева са платили за непълен стаж хората, излезли в пенсия от 2022 година до март тази година. Средният интервал, който си купуват, е 23,48 месеца, т.е. приблизително 2 години не доближават на българина да се пенсионира.
През предходната година новите пенсионери са били 97 590. Само 26 524 са отпуснати с задоволително години и стаж за най-масовата - трета, категория труд. 23% от персоналните пенсии за застрахователен стаж и възраст са били за хора, които заради липса на стаж са надхвърлили нужната възраст. Така 12 043 души са се пенсионирали на съвсем 67 година
В всеобщия случай пенсионирането става на 60-64 година - по този начин е при 60,2% от новите пенсионери, демонстрират данни на Национален осигурителен институт. 600 души са се пенсионирали на 70 и повече години, а малко над 4200 са съумели да излязат в пенсия на 59 година или по-млади.
Висшистите могат да купят стаж единствено за интервала на образованието, който е вписан в образователния проект. Няма значение дали са учили в постоянна, задочна или вечерна форма. Важно е през това време да не са работили, а за дамите и да не са употребили отпуск по майчинство. Те би трябвало да показват и тапия за приключено висше или полувисше обучение и документ, удостоверяващ периода на образованието, или документ за добита научна или просветителна степен УдокторФ.
Хората, които са навършили възрастта за пенсия за трета категория, също може да си купят стаж. През тази година мъжете у нас се пенсионират на 64 години и 6 месеца, нужният стаж е 39 години и 4 месеца. Жените пък би трябвало да са навършили 62 години и да имат стаж от 36 години 4 месеца.
Ако депутатите одобряват минималния застрахователен приход да стане 780 лева, както е заложено в бюджета, то това ще вдигне и вноските за здраве на хората, които би трябвало да си ги заплащат сами - безработни и младежи, които не учат. Според Закона за здравното обезпечаване неосигурените на друго съображение се обезпечават върху приход, не по-малък от половината от минималния месечен приход за самоосигуряващите се лица. Така сумата е 8% от 390 лева, или 31,20 лева месечно. В момента здравната вноска е 28,40 лева.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР