С 12 гласа за правната комисия прие на първо четене

...
С 12 гласа за правната комисия прие на първо четене
Коментари Харесай

Правната комисия удължи мандата на Комисията за защита на конкуренцията

С 12 гласа " за " правната комисия одобри на първо четене промени в Закона за защита на конкуренцията, с които се удължава мандатът на от 5 на 7 години и отпада възбраната за преизбирането на членовете ѝ.
Заради противоречие с това изменение депутатите от Българска социалистическа партия не поддържаха законопроекта, импортиран от Министерския съвет.
 С промени в закона: Регулират връзките сред комерсиалните вериги и производителите С промени в закона: Регулират връзките сред комерсиалните вериги и производителите
Край на нелоялните практики, които употребяват комерсиалните вериги по отношение на производителите снабдители, поставят промени в Закона за отбрана на...
В претекстовете е записано, че с измененията родното законодателство се привежда в сходство с европейските наставления и се ускоряват пълномощията на националния орган по защита на конкуренцията при следствие на антиконкурентно държание и секрети картели.
Едно от новите пълномощия е опцията Комисия за защита на конкуренцията да прави инспекции на място в частни пространства при съмнение, че в тях се съхраняват служебни документи и след правосъдно позволение.
Заради този текст извънпарламентарната съпротива в лицето на някогашния омбудсман настоя за отдръпване на законопроекта:
" Независим регулатор, каквато би трябвало да бъде Комисия за защита на конкуренцията, ще разполага със лична бизнес полиция, с която ще прави инспекции в домовете на производители на храни, на търговци на храни, само че също по този начин и на техните чиновници. Това е полицейщина, това е произвол, това е рекет върху бизнеса и върху жителите ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР