С 12 гласа за и 6 въздържал се Комисията по

...
С 12 гласа за и 6 въздържал се Комисията по
Коментари Харесай

Бюджетната комисия реши: Великденската добавка за пенсионери от по 100 лева, но не за всички

С 12 гласа " за " и 6 " въздържал се " Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание утвърди предложение да има добавка от 100 лв. за Великден за хората с размер на пенсията под линията на беднотия.

Предложението е импортирано като смяна на Закона за бюджета на Държавното публично обезпечаване с номер 49-454-01-39/ 02.04.2024 година от Деница Сачева, Йордан Цонев, Теменужка Петкова и Станислав Атанасов. На първо четене комисията реши добавката да е 75 лв..

По данни на Националния застрахователен институт (НОИ), оповестени на съвещанието предходната седмица, пенсионерите в страната са към 2 040 000. Хората с пенсии под линията на беднотия от 526 лв. са 534 000 души. За добавките ще са нужни към 54 млн. лв., оповестиха депутати, напомня Българска телеграфна агенция.

Предложението на Корнелия Нинова и група народни представители великденската добавка да е 100 лв. за хората с размер на пенсията под линията на беднотия и 50 лв. за всички останали не беше утвърдено. В началото на април към момента няма задоволителна изясненост по какъв начин ще вървят приходите и какви ще са разноските през годината сподели Йордан Цонев, ръководител на комисията.

В Национален осигурителен институт се приготвяме и добавките ще бъдат изплатени с пенсиите за май, оповестиха представители на институцията. С изплащането на добавката няма да бъде ощетен никой поради дефицит на пари за други заплащания, парите за добавката ще дойдат от преструктуриране на други разноски, показаха от института. По предварителни данни Национален осигурителен институт има преизпълнение с 6 млн. лв. на приходите за първото тримесечие, само че по дефинитивни данни преизпълнението към този момент е 13,5 млн. лв., оповестиха от института пред народните представители.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР