С 12 гласа за и 6 против комисията по енергетика

...
С 12 гласа за и 6 против комисията по енергетика
Коментари Харесай

Енергийната комисията прие законовите промени за 40% по-евтин газ

С 12 гласа " за " и 6 " срещу " комисията по енергетика одобри на първо четене закона, с който ще може да влезе в действие контрактуваното сред " Булгаргаз " и " Газпром " понижение от 40 % на доставяния за България газ.

Българска социалистическа партия не поддържаха измененията и приканиха законът да бъде отдръпнат с претекста, че няма време за детайлно обсъждане.

Пред депутатите отрасловият министър Теменужка Петкова съобщи, че парите са към този момент по сметките на " Булгаргаз ". Тя сподели още, че " тези пари не са на " Булгаргаз ", а на обществото и би трябвало да ги върнем ".

Държавното сдружение има цялостната картина на броя клиенти, на които би трябвало да бъдат възобновени сумите.

Депутатът от Българска социалистическа партия професор Таско Ерменков прикани депутатите да отдръпват закона, защото съгласно него се бърза с текстовете и няма време за детайлно обсъждане.

От левицата обявиха, че няма да поддържат измененията в този им тип в пленарна зала. Едно от опасенията е, че клиентите няма да получат действително надвзетите суми.

Законопроектът планува цените на природния газ да се утвърждават от КЕВР ежемесечно от първо число на съответния месец в сходство с постигнатата договореност сред " Газпром " и " Булгаргаз ".

В осъществяване на постигнатото съглашение се планува публичният снабдител на природен газ да възвърне суми по контракти за доставка на природен газ, подписани с крайни консуматори на природен газ и клиенти, които са присъединени към газопреносната мрежа, включително лица, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила за интервала от 5 август до 31 декември на 2019 година.

Законът планува такива суми да бъдат възобновени на крайни доставчици на природен газ и на лица, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила за интервала от първи януари до първи март на тази година.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР