С 12 гласа за, 5 против и един въздържал се,

...
С 12 гласа за, 5 против и един въздържал се,
Коментари Харесай

Правната комисия в НС отмени ротацията на председател на Комисията за контрол на службите

С 12 гласа " за ", 5 " срещу " и един " въздържал се ", Правната комисия в Народно събрание одобри смяна в Правилника на Народното събрание, с която анулира ротационното председателство на Комисията за надзор на службите. Срещу претекстовете за тази смяна възрази депутатът от ПП-ДБ и някогашен вътрешен министър Бойко Рашков, заяви БНР.

 

Очакванията на опозицията в Комисията са, че на следващия ден тематиката ще влезе в дневния ред и на Народното събрание и по този начин ще се стигне до анулация на ротационното председателство на тази комисия, което е реалност от 46-тото Народно заседание до момента. До това се стигна, откакто стана ясно, че при започване на този парламентарен сезон Комисията би трябвало да бъде управлявана от представител на " Възраждане ", което пък съгласно представители на болшинството слага под риск националната ни сигурност. 

 

Бойко Рашков с доста остро слово възрази против претекстовете за това решение, като оспори и изказванията, че Комиисята не е работила, че ротационният ръководител водил до смяна в политиката на Комисията и най-после сподели, че за всички е ясно, че тази смяна не е обвързвана с описаното в претекстовете. На същата позиция беше и Петър Петров от " Възраждане ", който назова смяната в правилника: " политическа и анти- " Възраждане " лустрация ". 

 

Коментар направи и водачът на партия " Възраждане " Костадин Костадинов. Според него, не е проблем, в случай че партията загуби председателското място в Комисията за надзор на службите за сигурност: 

 

" Тази комисия по този начин или другояче, макар, че се пробват да я показват като нещо доста грандиозно и нейният ръководител като един самобитен " сив кардинал ", който има достъп до доста огромни секрети, в действителност значително е официално, тъй като както е добре известно, България е парламентарна република единствено и само на думи.

 

Отделно от това подозираме въпреки всичко, че има някакво терзание от позиция на това, че ние проявихме интерес във връзка с контрабандата по границата ", съобщи водачът на " Възраждане ".

 

Предстои полемика в пленарната зала.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР