С 11 гласа за и 3 против Комисията по енергетика

...
С 11 гласа за и 3 против Комисията по енергетика
Коментари Харесай

Ветото на Радев падна след общ вот на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС, но остава под въпрос до петък

С 11 гласа " за " и 3 " срещу " Комисията по енергетика отхвърли ветото на Румен Радев, с което той опита да спре проекта за либерализиране на пазара на електрическа енергия за битовите консуматори от 2026 година

Ветото събра гласовете на ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи макар свадите междуДелян Добрев и премиера и водачите на " Промяната " в последните няколко дни.

Добрев не пропусна случая да нападна сътрудниците си, като сподели, че схваща претекстовете на президента за налагане на несъгласие върху закона, макар че самият той поддържа и като ръководител на енергийната комисия.

" За страдание тази либерализация е пленник на средствата в ПВУ. Трябвало е да реагираме предходната година, когато е стихотворец този ангажимент в Европейска комисия. Днес в случай че не го приемем, значи, че по изказванията на кабинета ще рискуваме средствата по ПВУ. Имаме и ние терзания, само че не считаме, че тези проблеми са непреодолими и имаме време да ги решим ", сподели той пред някогашните служебни министри на Румен Радев Крум Зарков и Христо Алексиев.

Единственият народен представител, който съобщи експлицитна поддръжка за закона, беше Радослав Рибарски от ПП-ДБ.

Дали и по кое време ще се гласоподава отхвърлянето на ветото в пленарната зала, остава под въпрос - Рибарски уточни, че желае това да стане " час по-скоро ", само че на забележката на Делян Добрев, че това може да стане още в петък, той отговори " Петък е ден за предизборна акция ".

Председателят на Народното събрание Росен Желязков е насрочил изключително съвещание за петък, 27 октомври.

От ПП-ДБ обаче се оповестиха срещу следващото връщане на депутатите в зала преди изборите.

Мотивът им беше обвързван не с ветото на Радев, а с препоръчаните промени от Делян Добрев по отношение на дерогацията на " Лукойл " и задължаването на Министерски съвет да стартира от 31 октомври да събира такси от компанията и да заплаща обезщетения на жителите за горивата.

Това докара до мощно напрежение сред ПП-ДБ и ГЕРБ (основно през Добрев), което Бойко Борисов се опита да смекчи в последния миг.

Във вторник той увери ПП-ДБ, че няма да бъдат вкарвани изключителни оферти към ветото, с цел да накара втората по величина парламентарна група да се яви на съвещанието.

От мненията на Радослав Рибарски в Комисията по енергетика обаче остава подозрение дали ще има смяна в позицията им за присъединяване в пленарната зала на 27 октомври. Ако това не стане, ветото на Радев няма по какъв начин да бъде преодоляно поради потребността от 121 гласа " За ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР