С 11 гласа „за“, 9 „против“ и без „въздържал се“

...
С 11 гласа „за“, 9 „против“ и без „въздържал се“
Коментари Харесай

Правната комисия подкрепи промените на ГЕРБ за машинното гласуване

С 11 гласа „ за “, 9 „ срещу “ и без „ въздържал се “ Комисията по правни въпроси поддържа концепцията на ръководещите от ГЕРБ за промени в изборното законодателство, обвързвано с машинното гласоподаване.

От партията внесоха законопроект, чиито текстове плануват всеки гласоподавател самичък да реши дали да упражни правото си на избор на машина или с хартиена бюлетина. Машинно гласоподаване обаче няма да има на локални избори за кметове и общински съветници, а единствено за парламентарни, президентски и избори за Европарламент. Предвидено е още да има най-малко едно устройство и то в секциите с не по-малко от 300 гласоподаватели.

От ГЕРБ оферират още в Изборния кодекс да бъде написана и специфична глава, предвиждащи смесена система при вота за Велико Народно заседание – 200 депутати да се избират съразмерно, а останалите 200 мажоритарно.

Именно поради този текст Християн Митев от „ Обединени патриоти “ разгласи, че ще се въздържи при гласуването, само че в след това гласоподава „ за “ измененията. Според него патриотите имали и избрани запаси по отношение на самия машинен избор.

Очаквано опозицията от Българска социалистическа партия се изрече сериозно за препоръчаните промени. „ Еманация на безусловно безхаберното отношение към законодателния развой “, дефинира ги депутатът Крум Зарков. Според него точно това демонстрират промените „ в последния миг, когато изборите към този момент чукат на врата “. „ Председателят на ЦИК Стефка Стоева напусна, тъй като осъзнава доста добре, че я вкарват в серпантина, в която се търси не който да свърши работата, а кой да понесе отговорността от несвършената работа “, счита Зарков, съгласно който законопроектът има скрити цели, измежду които и „ мятане на прахуляк в очите на хората “.

Движение за права и свободи също се разгласи срещу новите текстове и насочи свои различни оферти, които не бяха отхвърлени от болшинството. От придвижването упорстват да отпадне наложителното гласоподаване, както и да няма квадратче „ Не поддържам никого “ в изборната бюлетина. Според Движение за права и свободи, чието предложение аргументира депутатът Хамид Хамид, би трябвало да се възвърне и остарелият ред за формиране на изборни секции в чужбина, както и да отпадне правилото на уседналост. От партията за следващ път предложиха да има и опция за политическа пропаганда на майчин език с обезпечен превод.

„ Движение за права и свободи няма да поддържа плана на ГЕРБ, за второ четене ще се включим там, където може да има усъвършенстване “, изясни Йордан Цонев и добави: „ Той не взема решение главните проблеми пред изборното законодателство “.

Очаква се текстовете да влязат за разискване в пленарната зала.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР