С 11 гласа за, 4 против и 3 въздържали се,

...
С 11 гласа за, 4 против и 3 въздържали се,
Коментари Харесай

Финансовият министър: До юни-юли държавата може да фукнционира нормално с този бюджет

С 11 гласа " за ", 4 срещу и 3 " въздържали се ", депутатите от бюджетната комисия в Парламента утвърдиха на първо четене предлагането на служебния кабинет бюджетът за тази година да продължи действието си и през 2023 година до сформиране на ново държавно управление.

Против гласоподаваха от " Продължаваме промяната ", които смятат, че Народното събрание би трябвало да задължи служебния кабинет да внесе постоянен закон за държавния бюджет за 2023 година

" Имаме месец и половина да гласуваме нов бюджет с политиките, по които да намерим консенсус ", безапелационен беше съпредседателят на Продължаваме промяната Асен Василев.

ГЕРБ и Българска социалистическа партия поддържаха удължаването на бюджета за 2022 година:

Българска социалистическа партия мотивираха позицията си с това, че по този метод се дава опция сред първо и второ четене да внесат ремонти и предложенията си за разнообразни обществени политики.

" Приемането на бюджет за Българска социалистическа партия е по-голям приоритет от излъчването на постоянно държавно управление. Има риск дали ще излъчим ново държавно управление, само че не може да оставим страната без бюджет ", съобщи депутатът от Българска социалистическа партия Румен Гечев.

" До юни-юли страната може да фукнционира обикновено с всички заплащания, в това число и индексация на пенсиите с швейцарското предписание от 1 юли ", безапелационна е служебният финансов министър Росица Велкова. По думите ѝ при започване на 2023 година законът за обществените финанси разрешава на държавното управление да тегли заем за рефинансиране падеж по остарял дълг през март, а до юни може да се употребяват средства от Фискалния запас.

Снимка:Булфото
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР