С 11 филма в конкурсната си програма, над 50 заглавия

...
С 11 филма в конкурсната си програма, над 50 заглавия
Коментари Харесай

Cinelibri - фестивалът, който обича литературата и киното

С 11 кино лентата в конкурсната си стратегия, над 50 заглавия общо и конкуренция сред късометражни филми петото издание кино-литературния фестивал Cinelibri към този момент чука на вратата. То ще се състои сред 5 и 20 октомври и с изключение на всичко друго, ще означи 50-годишнината от кацането на Луната със специфична поредност от заглавия. На конференция в " Сити Стейдж " през днешния ден беше оповестена цялостната стратегия на фестивала, а " Дневник " предлага няколко акцента от нея.

Шведският продуцент и режисьор Даниел Алфредсон е най-известен най-много с двете си екранизации по романи от поредицата " Милениум " на Стиг Ларшон - " Момичето, което си играеше с огъня " и " Момичето, което разпалва гнездото на стършелите ". В България той идва с най-новата си акомодация по сборника с разкази " Интриго " на Хокан Несер - " Смъртта на един създател ", в който играят Бен Кингсли и Тува Новотни. В лентата се споделя за ръкопис на прочут публицист, доставен до неговия преводач. Ръкописът обаче е съпроводен с писмо, в което се споделя, че книгата не трябва да лъде оповестена на езика, на който е написана.

 Кадър от
© IMDb

Кадър от " Смъртта на един създател ".

Друг посетител на Cinelibri ще бъде А. Б. Йехошуа - един от водещите белетристи в Израел. През 2005 година той влиза в шортлиста на първата интернационална премия " Ман Букър ", а " Ню Йорк Таймс " го назовава " израелския Фокнър ". " Жената от Йерусалим " е неговият разказ, чиято кино акомодация ще могат да гледат българските фенове на галата на Израел.

Един човек, на който България несъмнено не е непозната, е Герард Конли. През 2016 година той преподава креативно писане в Американския лицей в София. Конли е роден в религиозно семейство (баща му е баптистки пастор) и е бил подложен на " лекуване " на хомосексуалност по избор на родителите си. Тъкмо на това е отдадена мемоарната му книга " Заличено момче ", издадена през 2016 година, в чиято версия за огромния екран вземат участие Никол Кидман и Ръсел Кроу.

 Кадър от
© IMDb

Кадър от " Жената от Йерусалим ".

" Измерването на света " на Даниел Келман е един от най-продаваните модерни немски романи, тъй че няма по какъв начин неговата кино акомодация да не съставлява интерес. В него математикът Карл Фридриф Гаус и ученият Александър декор Хумболт " мерят " света всеки по своя метод. Хумболт е буен странник, който не може да се спре на едно място и всекидневно се сблъсква с непознати култури. За разлика от него Гаус е от хората, за които пътешествието до прилежащия град е огромно премеждие. За разлика от Хумболт той изследва света от своя кабинет. Екранизацията е дело на Детлев Бък, а Даниел Келман взе участие в написването на сюжета.

Филмът на унгарския режисьор Дьорд Палфи по романа на полския фантазьор Станислав Лем " Гласът на Бога " е още едно заглавие, което дава обещание да бъде запаметяващо се. Лентата е копродукция сред Канада, Унгария, Франция и Швеция. В нея млад мъж търси татко си, който е липсващ, до момента в който е работил по строго конфиденциален план за държавното управление на Съединени американски щати, обвързван с извънземни. Типично за Лем, книгата разрушава всички клишета за контакта на извънземните, които от години се повтарят в киното, литературата, вестникарските сензации.

 Кадър от
© IMDb

Кадър от " Гласът на Бога ".

В програмата на Cinelibri попада и Шведска седмица, която предлага 4 заглавия. Шведското присъединяване обаче не се изчерпва с това. В рамките на фестивала ще бъдат показани 6 документални кино лентата. Един от тях, " Мъжът, който си играеше с огъня ", е отдаден на шведския публицист и публицист Стиг Ларшон. Сред останалите заглавия се отличават филмите за Карл Лагерфелд и за Чернобил.

За първи път тази година феновете на фестивала ще могат да гледат и три театрални постановки по книги - " Променяне " по Лив Улман, " Козметика на врага " по Амели Нотомб и " Вечерята " по Херман Кох. Гала вечерите на Cinelibri са отдадени на Израел, Ирландия, Испания, Германия, Франция, Швеция, Япония и Унгария.

Повече детайлности могат да бъдат открити на страницата на фестивала в интернет.

Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР