С 108 гласа за“, 62 против“ и 10 въздържал се“

...
С 108 гласа за“, 62 против“ и 10 въздържал се“
Коментари Харесай

Със 108 гласа „за“ бюджетът на НЗОК мина на първо четене

С 108 гласа „ за “, 62 „ срещу “ и 10 „ въздържал се “ бюджетът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) мина на първо четене в пленарна зала, съобщи кореспондент на БГНЕС. Само депутати на ГЕРБ и „ Обединени патриоти “, както и двамата самостоятелни поддържаха бюджета на НЗОК. Парламентарните групи на „ Българска социалистическа партия за България “ и Движение за права и свободи гласоподаваха с „ срещу “, а един от левицата - с „ въздържал се “. Депутатите от ВОЛЯ се въздържаха при гласуването.

Предвидените доходи и прехвърляния в бюджета на НЗОК са в размер на 4 299 603 000 лева, а разчетените средства са при допускане на здравноосигурителна вноска в размер на 8 на 100.

В плановете са отразени резултатът от увеличение на оптималния застрахователен приход, смяната на минималната работна заплата, минималните осигурителни прагове и минималния застрахователен приход за самоосигуряващите се лица, както и резултатът върху размера на прехвърлянията за здравно обезпечаване от увеличение на частта от осигурителния приход, върху който страната внася здравни вноски за лицата, обезпечавани за сметка на държавния бюджет от 55 на 100 от 2016 година и 5 на 100 годишно от всяка последваща година до постигане на минималния застрахователен приход за самоосигуряващите се лица по реда на член 40, алинея 4а от Закона за здравното обезпечаване (ЗЗО). Съотношението на възнаграждение от страна на работодателя и здравноосигуреното лице за 2019 година е 60:40.

Предвидените разноски и прехвърляния са в размер на 4 350 003 000 лева, от които 4 116 396 200 лева са за здравноосигурителни заплащания. С плануваните средства е планувано закупуването на здравна помощ в обсега на наложителното здравно обезпечаване, гарантиранa от бюджета на НЗОК.

От следващата година се усилват и средствата за здравноосигурителни заплащания за първична и профилирана извънболнична здравна помощ, медико-диагностична активност, болнична здравна помощ, дентална помощ и за лекарствени артикули, медицински произведения и диетични храни за специфични медицински цели.

Резервът, в това число за непредвидени и неотложни разноски, е в размер на 127 105 300 лева

Със законопроекта за бюджета на НЗОК се оферират промени и допълнения в редица други закони. С тях се планува прекосяване към НЗОК на администрирането на дейностите, реализирани към сегашния миг от Център „ Фонд за лекуване на деца “ и Комисията за лекуване в чужбина. Създава се Агенция за медицински контрол като вторичен разпоредник с бюджет към министъра на опазването на здравето, която ще реализира контролиране и надзор на медицинските действия.

Отпада съществуващата процедура за акредитация на лечебните заведения за осъществяваната от тях здравна активност.

Регламентира се основаването и поддържането на Национална здравно-информационна система от Министерството на здравеопазването и на осведомителна база данни за всички лица, минали през ТЕЛК/НЕЛК. Въвежда се и условие към лечебните заведения да оповестяват всички цени на медицинските действия, по които работят и издаване на финансови документи на пациентите за извършеното лекуване. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР