С 10% се вдигат заплатите и парите за ранг в

...
С 10% се вдигат заплатите и парите за ранг в
Коментари Харесай

ВСС увеличи бюджета си с 40 млн. лв. и вдигна заплатите на магистратите със задна дата

С 10% се подвигат заплатите и парите за сан в правосъдната система от 1 януари 2022 година, реши Висшият правосъден съвет (ВСС). С днешната актуализация възнагражденията на магистратите на висшо равнище от 5465 лева стават 6012 лева, на апелативно – от 4522 лева нарастват до 4974 лева, магистратите от Софийския градски съд, Административния съд-София град, спецсъдиите и прокурорите от столицата към този момент ще получават 4448 лева вместо 4044 лева, заяви правният уебсайт Lex.

Възнаграждението на административните и окръжните съдии, както и на прокурорите от това равнище към този момент са 4112 лева (до през днешния ден бяха 3738 лева.). Магистратите от Софийския областен съд и Софийската районна прокуратура ще получават 3612 лева, вместо 3284 лева, а сътрудниците им от районните съдилища и прокуратури в страната – 3244 лева, вместо сегашните 2949 лева

С растежа на парите за сан с 10% магистратите с сан „ арбитър в Окръжен съд и прокурор в Окръжна прокуратура “ ще получават 310 лева, с сан „ арбитър в Апелативен съд и прокурор в Апелативна прокуратура “ – 430 лева, а с сан „ Върховен касационен съд и Върховен административен съд “ – 490 лева Заплатите на чиновниците също се усилват с 10 на 100.

Увеличението идва след решение на пленума на Висш съдебен съвет да усили бюджета на правосъдната власт за 2022 година с 40 млн. лева Това разгласи на съвещанието на Висш съдебен съвет Боян Магдалинчев - представляващ Висш съдебен съвет и началник на бюджетната комисия. Съветът уточни, че причина за това е понижението с 20 млн. лева на средствата в частност за прокуратурата - сред първо и второ четене на Закона за държавния бюджет.

Сега правосъдните кадровици имат намерение да усвоят неусвоени 19 млн. от бюджета за 2021 година, от които над 17 млн. са били за перо " главен ремонт ". Има и над 18 млн. лева неразпределен запас, другите суми от разнообразни ресори са по-дребни. Цели се съответно за прокуратурата - " покриване на дефицит по разноски за бюджетна прехрана с 10 млн. лева заради понижаване бюджета й с 20 млн. ", изчете Магдалинчев, представен от ClubZ.

Той изреди дълъг лист от " пера ", които ще се задействат - едни за които ще трябват средства, и други, по които в този момент е останал неразпределен запас.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР