С 10 лева по-евтина ще бъде годишната винетка за лек

...
С 10 лева по-евтина ще бъде годишната винетка за лек
Коментари Харесай

Шишков: С 10 лв. падат цените на годишните винетки, отлагаме увеличението на тол таксите за средата на 2023 г.

С 10 лв. по-евтина ще бъде годишната винетка за лек автомобил от 1 януари. Ще отложим с до 6 месеца и покачването на цените на тол таксите за товарни коли, които трябваше да нарастнат от началото на новата година. Това сподели министърът на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков в предаването " Денят онлайн “ по телевизия NOVA NEWS.

Според него жителите с леките си коли не трябва да понасят по-голямата тежест при поддръжката на републиканската пътна мрежа, само че и увеличението на тол таксите в този миг значи да бъде осъдено цялото общество с по-висока инфлация. " Ефектът от повишението на ставките на тол таксите в средата на тази година не е подобен, какъвто се е очаквало. Парите, които се събират сега не са задоволителни нито за поддръжката на пътищата, нито за ново строителство “, разяснява арх. Шишков. Той акцентира, че по-високата цена на тол таксите удря непосредствено българските превозвачи, които возят родните артикули и продукция и вдигайки цените им, ще накажем сами себе си. " Няма направени сметки и планове какъв брой от товарните коли, движещи се по републиканските пътища, са български и какъв е процентът на директния трафик, няма явен механизъм. С отлагането на новите цени, ще направим и разчети по какъв начин тол таксите да се събират по-справедливо “, разяснява арх. Шишков.

Според него има логичност с по-високи такси да се таксуват автомагистрали и пътища, които са издигнати на концесия. " Аз от много време приканвам политиците да обмислят разновидности част от значимите транспортни коридори, като Автомагистрала " Рила “ и тунелът под Петрохан, да се дадат на концесия. Така частни вложители ще събират такси за прекосяване от всеки лидер, който реши да спести избрани сектори и време. Така и страната ще може по-бързо да построи нужната инфраструктура, тъй като нямаме пари за всички нужни пътища в идващите 10 години “, съобщи министър Шишков.

Като търсене на борба, министър Шишков дефинира изказванията и обвиняванията на депутата от Политическа партия " Продължаваме промяната “ Георги Георгиев, който съобщи, че прокуратурата би трябвало да се сезира поради разплащания към пътните компании. " Това е търсена борба, в която аз няма да вляза.

Ще обясня цялата истина – изказванието на сътрудника Георгиев, в едната си част е правилно. През 2017-2020 година страната си е разрешила да прави инхаус контракти и гаранцията остава в " Автомагистрали ". Не е правилно обаче, че министърът прави разплащанията – те се вършат от Агенция " Пътна инфраструктура “. Отговорните хора, които са отговорни за случилото се, са някогашните шефове на АПИ и " Автомагистрали “, които са сътворили целия строителен проблем и безпорядък “, сподели арх. Шишков. Той подсети, че служебният кабинет е бил изправен пред решението да спре да заплаща за ремонта на пътища, което на процедура би спряло строителството. " Това е стартирано строителство. Има контракти. Аз съм последният човек, който ще бъде удовлетворен от метода, по който са сключвани, само че тези контракти са настоящи, колкото и да не ни харесва. По тях се строи - колкото и да не ни харесва по какъв начин, и единственият метод да спрем да строим по тях е да спрем строителството. Оттам нататък да желаеме да развалим договорите, само че по този начин ще рискуваме да загубим ужасно доста пари от компаниите, които са се възползвали от подписаните контракти от предходни управления на АПИ и " Автомагистрали “, разяснява арх. Шишков.

Той бе безапелационен, че средствата са платени изцяло правомерно, тъй като има контракти за изпълнени строителни действия, не става дума за отпуснати задатъци, както за лотовете на Автомагистрала " Хемус “, да вземем за пример. Освен това обектите, за които е платено, са законни, имат строителни бумаги, позволение за градеж и влезнали в действие подробни устройствени проекти. " Няма никакви проблеми, търси се борба, в случай че има отговорни за това нещо, никога не е служебният кабинет, нещата са станали обратно още 2018 година “, акцентира той. Министър Шишков увери, че няма да се заплати нищо за нелегално осъществените съществени поправки на пътищата в интервала 2018-2020 година до момента в който не се вземе решение по какъв начин ще се действат обектите.

Основните поправки, които съставляват противозаконен градеж, имат отношение към препоръчаното изменение на Закона за устройство на територията. И по този мотив към този момент са импортирани промени в този закон, с които да се регламентира противозаконното строителство, изясни министър Шишков. Те плануват за търпими да се афишират обекти, единствено в случай че дават отговор на нормите и критериите. " Не е правилно, че автоматизирано ще узаконим некачествено строителство ", безапелационен бе той.

" Тази инфраструктура - пътища, автомагистрали, язовирни стени, е за всички нас, всичко ще бъде тествано. Това са обществени обекти, строени са с парите на всички и ще се употребяват от всички. Затова би трябвало да спасим по законов път издигнатото. Ние желаеме да покажем на хората, че може да се направи по различен метод. Това, което не е стартирано, да го променим, това което сме открили, че е проблем - да го регламентираме по легален метод. Затова предлагам промени в Закон за устройство на територията, с цел да може всички обекти да се разгласят за търпими, само че единствено в случай че дават отговор на нормите. Търпимостта не е ново разбиране, има я и в този момент в Закон за устройство на територията, ние просто слагаме нови групи инфраструктурни обекти, изясни арх. Шишков.

Регионалният министър даде обещание в студиото, че доникъде на януари да даде специфична конференция, на която ще разгласи известния мащаб на незаконното строителство.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР