С 10 гласа за и 5 против Комисията по отбрана

...
С 10 гласа за и 5 против Комисията по отбрана
Коментари Харесай

Комисията по отбрана одобри изпращането на 100 стари бронирани машини на Украйна

С 10 гласа " за " и 5 " срещу " Комисията по защита гласоподава България да помогне на Украйна с бронирани машини от складовете на Министерство на вътрешните работи, заяви Българска национална телевизия. Предложението получи поддръжката на Министерство на защитата, Министерството на вътрешните работи (МВР) и групите на ПП-ДБ, ГЕРБ, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ.

Военната помощ се състои в 100 бронирани машини от 80-те години на предишния век, които са с отпаднала нужда. Предстои решението да бъде гласувано в пленарната зала, само че поддръжката на ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи, които са и вносители, съвсем напълно подсигурява, че то ще бъде признато.

" Те са с отпаднала нужда и няма потребност да са в Министерство на вътрешните работи и нека да не се постанова да се употребяват ", сподели депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев . Той добави, че даването им на Украйна няма да понижи боеспособността на българската войска.

Мирчев заяви, че част от техниката работи, а друга - не. Инициативата беше подкрепена и от Министерство на вътрешните работи. Министерството няма да се ангажира с ремонт на техниката и ще я съобщи във типа, в който е.

" Категорично Министерство на вътрешните работи поддържа тази самодейност. Тази техника ме ни прави работа, дори ни пречи. Тя е заприходена още 1956 година За нас е значимо тази помощ да стане в най къси периоди ", сподели зам. вътрешният министър Стоян Темелакиев , представен от Българска национална телевизия.

В края на предходната седмица депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев заяви, че да даде на Украйна 100 бронирани машини. Те са от запаса на Министерство на вътрешните работи от 80-те години на предишния век и са употребявани по време на така наречен " Възродителен развой ".

" Възродителният развой " (1984-1989) е име, което Българска комунистическа партия дава на репресиите над българските турци. След насилствената им асимилация Българска комунистическа партия основава Вътрешни войски в състава на Министерство на вътрешните работи и ги въоръжава с бронирана бойна техника. Тази конструкция е главен причинител на депортацията на повече от 300 000 български турци в Турция през лятото на 1989 година

Новината пристигна, откакто в края на юни държавното управление утвърди за Украйна.

Още предходната седмица Мирчев сподели, че задачата на държавното управление ще бъде да получи американска помощ в подмяна на бронираните машини. Такова предложение фактически е отправено към България, само че то е било годно към декември 2022 година Засега не е ясно дали страната ще получи обезщетения от Съединени американски щати .

Народното събрание за даване на военна помощ на Украйна през декември 2022 година Допреди седмици обаче се противопоставяха на изпращането на нов пакет военна помощ, както и на това муниции и оръжия, създадени в България, да доближават до Украйна.
 Какво оръжие изпраща България на Украйна? Тодор Тагарев пред Свободна Европа  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР