С 10 000 пост-Брекзит визиНеобходими са и 5000 работници в

...
С 10 000 пост-Брекзит визиНеобходими са и 5000 работници в
Коментари Харесай

Лондон спешно търси шофьори от Европа

С 10 000 пост-Брекзит визи
Необходими са и 5000 служащи в птицевъдството

Поне за три месеца до Коледа

Около 10 500 водачи и служащи в птицеферми ще получат краткотрайни визи за Англия в границите на напъните на държавното управление да ограничи продоволствените проблеми преди Коледа, съобщи БНР базирайки се на медии на Острова.

Правителството удостовери, че 10 000 водачи ще могат да бъдат наети от чужбина за три месеца до Коледа. Схемата обезпечава и 5500 визи за служащи в птицефермите. Министърът на превоза Грант Шапс съобщи, че това ще подсигурява, че няма да има промени в подготовката за празничния сезон. Но Британската комерсиална камара разяснява, че мярката на държавното управление е еквивалентна на “хвърлянето на напръстник с вода върху избухлив огън”.

Намесата на държавното управление пристигна след острия дефицит на водачи, който наруши зарежданията с гориво на бензиностанциите, вследствие на което се образуваха дълги опашки, макар че държавното управление съобщи, че има огромни ресурси.

Тримесечните визи ще важат от октомври до декември и би трябвало да облекчат обстановката в превоза, както и в други основни браншове на английската стопанска система, като птицевъдството.



Схемата обезпечава и 5500 визи за служащи в птицефермите, където също се изпитват остри неналичия на работна ръка.

Неочакваното вчерашно решение на държавното управление на Борис Джонсън опонира на линията, следвана след Брекзита, една от основните аргументи за която беше опцията за управление на имиграцията.

Кабинетът не стопира да упорства, че страната към този момент не зависи от задгранична работна ръка.

Правителството се опитваше да избегне тази стъпка в продължение на месеци, макар предизвестията и дефицита на водачи, оценен на към 100 000 места, отбелязва Агенция Франс Прес.

Сред останалите ограничения на Лондон са потребление на инструктори от Министерството на защитата за ускорение на тестванията за водачи на товарни камиони и респективно издаването на шофьорски книжки, както и разпращането на към 1 милион писма до водачи с такива книжки, насърчаващи ги да се върнат на работа. Чрез ускорените безвъзмездни курсове държавното управление се надява скоро да има 4000 нови водачи.

Назначаването на водачите и служащите от чужбина ще стартира от идващия месец. От Консорциума на английските търговци на дребно обаче обявиха, че тези бройки са напълно незадоволителни за запълване на вакантните места. Според консорциума единствено супермаркетите имат потребност от спомагателни 15 000 водачи на камиони, които да работят на цялостен оборот преди Коледа, с цел да се избегне рецесията и че визовата скица би трябвало да покрива и други браншове на стопанската система.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР