С 1,3 млн. лв. от бюджета на НДК Боршош си

...
С 1,3 млн. лв. от бюджета на НДК Боршош си
Коментари Харесай

Боршош платил 23 хил. лв. за корицата на сп. „Форбс”, кара „Лексус“, а НДК плаща наема

С 1,3 млн. лева от бюджета на НДК Боршош си е обезпечил медиен комфорт за година и девет месеца. Парите са раздадени на малките екрани и радиа, списания, уеб сайтове и пиар компании. Давал е и спонсорско рамо на нови филми. По 1183 лева месечно излиза първокласното возене на шефа, който се вози в "Лексус " чийто лизинг заплаща НДК. Това написа в свое следствие в. "Труд ", което ви предлагаме, дружно с коментара на Георги Николов, оповестен в e-vestnik.bg.

Изпълнителният шеф на НДК Мирослав Боршош се вози на “Lexus”, 5-литров с V-образен осемцилиндров мотор. Лимузината е взета на действен лизинг и всеки месец държавното комерсиално сдружение заплаща по 1183 лева наем за екстрата на шефа. Първият контракт е подписан 17 септември 2015 година, а вторият – на 27 септември 2016 година Годишно НДК дава по 14 139 лева за първокласното возило на шефа.

Служители на НДК настояват, че са виждали в счетоводството на двореца контракт за действен лизинг на стойност 0,01 лева на месец. Няма пояснение по какъв начин се е появил въпросният документ, само че евентуалната причина е обвързвана с многото укори към Боршош, че пилее пари на сдружението, които не е изкарал.

Засега Боршош не е изявил предпочитание да купи “Lexus”-а, а цената върху която е подписан договорът за оперативния лизинг е 54 400 лева, т.е. НДК заплаща за нещо, което няма да влезе в активите на сдружението. “Труд” потърси и данни за мощната поддръжка на културата, която дават фрагменти, назначени от Боршош в НДК.

В отдел “Азарян”, който се занимава с едноименната сцена в Зала 2 работят седем индивида. Шеф на въпросния отдел е някогашната журналистка от “Новинар” Ростислава Генчева. В отдел “Литературен клуб "Перото” са 11 индивида. Вещото управление е поверено на художника сценограф Деница Аргиропулос. Далеч по-скромен е щатът в отдел “Национален център за книгата”, където с изключение на шефа Михаела Петрова има и един “експерт по проучване на книгата” (каквото и да значи последното). Маргарита Бойчева е началник на отдел “Външни комуникации”, в който работят двама пиари и един механически помощник. Шеф на “Стратегическо развиване, маркетинг и реклама” е Ия Петкова-Гурбалова, която е щерка на някогашния регионален шеф на Пловдив от Българска социалистическа партия Тодор Петков. Шефовете на отдели в НДК, които са назначени от Боршош, са със заплати сред 2000 и 3000 лева “Труд” научи, че шефът на НДК изискал от борда на сдружението да му бъде позволено да заплаща и до 1500 лева месечни ДМС-та (допълнително материално стимулиране) на най-заслужилите, само че от борда възразили.

През декември 2016 улиците на София бяха украсени с портрета на Боршош на корицата на списание “Форбс” на български, което представяше шеф на държавни пари като процъфтяващ частен бизнесмен.

Вече няколко медии писаха по какъв начин шефът на НДК Мирослав Боршош се вози на длъжностен първокласен 8-цилиндров джип „ Лексус”, при все това, откогато е началник на двореца, е докарал загуба от 21 млн. лв. за две и половина години. Боршош явно е засегнал ползите на Пеевски, тъй като в следения от него в. „ Труд” излезе подробна информация за заплащания на НДК по фактури за 2015, 2016 и 2017 година В тях се вижда, че Мирослав Боршош е раздал 1,3 млн. лв. от бюджета на НДК на малките екрани и радиа, списания, уеб сайтове и пиар компании. Да популяризират събития в НДК. Каква са тези реклами за толкоз пари? Дали харчовете са единствено за това?

Сред фактурите се вижда едно заплащане 23 940 лв. към списанията „ Eva”, „ Grazia” и „ Joy”, както е разказано. Това е компанията „ Атика Ева” АД, която е издател също по този начин на списание „ Forbes” на български. Плащането е записано като бартер на рекламни изявления с НДК, юли месец 2016 година Какво обаче толкоз са разгласили в списанията „ Ева”, „ Грация” и „ Джой” за НДК, чак за 23 940 лв.? През 2016 сп. „ Грация” си е направило в НДК церемонията за „ Жена на годината”, което си има цена. И няма нищо оповестено в тези списания, което да коства толкоз пари за реклама. Може да се изброи страница по страница.

Но за сметка на това има огромна обява в списание „ Форбс”, в последния му брой за годината. Мирослав Боршош е комплициран на корица като водеща тематика на броя и на няколко страници вътре в списанието. Заглавието на корицата е „ Носителят на промяната”. Всеизвестно е в професионалните среди, че мениджъри си заплащат, с цел да се появят на корицата на „ Форбс”. Парадоксалното в тази ситуация е, че не става дума за частен бизнесмен, нито за управител на преуспяла компания, постигнала забележителни триумфи, с цел да бъде заслужен да му обърне внимание „ Форбс”.

Един шеф на държавна зала, похарчил големи суми държавни пари, е показан като процъфтяващ частен бизнесмен. „ Форбс” е побългарен, та дрънка. Утре ще сложат и Цецка Цачева Цецка Цачева Данговска е министър на правораздаването. Родена е на 24 май... към профила на корицата. Стига да заплати някой с фактура за бартер, през някоя пиар организация. И като допълнение, корицата на списанието с Боршош беше пръсната на рекламни пана по улици и булеварди. За което също не се знае дали Боршош не е платил с парите на НДК – в листата с заплащания има няколко за пиар и реклама към всякакви компании, такова заплащане елементарно може да бъде прикрито по документи като нещо благовидно.

Младият меринджей, ръководещ държавни пари, си прави реклама. Боршош го превъзнасят като най-големия покровител на културата поради две неща основно – направил е в НДК спектакъл „ Коко Азарян” и книжовен клуб „ Перото”. Дали това е достижение или ощетява културата? Създал е още един държавен спектакъл без бюджет, в който се играят по 4 представления месечно на цялостна загуба. На фона на общата беднотия на театри и артисти. Разходите за този спектакъл до момента са едвам се усилят със 100 лева заплатите на всички артисти в България за една година.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР