РЗИ - Враца разпространи указания във връзка с най-често поставяните

...
РЗИ - Враца разпространи указания във връзка с най-често поставяните
Коментари Харесай

РЗИ - Враца разпространи указания във връзка с най-често поставяните въпроси

РЗИ - Враца популяризира инструкции по отношение на най-често поставяните въпроси на чиновници в инспекцията.
Ето целия текст:

1. Поради зачестили сигнали за нарушение на противоепидемичните ограничения, постъпващи по телефона, които не съдържат нужната информация за действително осъществяване на инспекция, а в избран % от случаите са неистинен, уведомяваме, че с преимущество ще преглеждаме документално подадени сигнали, в които има записани имена и данни за контакт с жалбоподателя, както и данни за лицата или за обектите, които правят нарушаванията. Сигналите се подават на електронен адрес

2. При позитивен резултат на член от фамилията или на работното място, контактните лица НЕ СЛЕДВА ДА ИДВАТ В РЗИ ВРАЦА да питат какво да вършат. Контактните са длъжни незабавно да се изолират. Епидемиологичното изследване може да стартира най – рано на идващия ден, откакто позитивният пациент е вписан от лабораторията, направила проучването в Националната осведомителна система за битка с COVID-19. Инспектор от РЗИ – Враца ще се свърже с позитивния пациент, който би трябвало да каже имената на контактните в фамилията, както и адреса на който те ще бъдат карантинирани. Информация за контактните лица на работното място пожелаваме от работодателя. След като се изпрати описът с имената им, от РЗИ се издават наставления за карантина и наставление за противоепидемични ограничения.
Предписанията за слагане под карантина се записват от инспектора, направил изследването в Националната осведомителна система за битка с COVID-19. При нужда от издаване на болничен лист за интервала на карантината, общопрактикуващите лекари имат достъп да системата и могат да видят за какъв интервал от време да издадат болничния лист.
След приключване на карантината, всеки който желае може да получи предписанието на книжен притежател на първия етаж в постройката на РЗИ – Враца.
Обръщаме внимание, че според Чл. 61. Ал. 10 от Закона за здравето, слагането под карантина може да стане, с изключение на посредством връчване против автограф, и по един от следните способи:
- устно известяван на посочен от лицето мобилен или стационарен телефонен номер;
- изпращане на електронно или малко текстово известие на посочен от лицето електронен адрес или мобилен телефонен номер.
При извършен телефонен диалог или изпращане по е-поща, предписанието се смята за връчено и карантинираното лице е задължено да съблюдава карантината надлежно 14 дни за позитивните и 10 дни за контактните лица.

3. За завръщащите се от чужбина лица, които влизат в страната без изработен PCR тест и са сложени под карантина на съответния граничен пункт, с цел да се анулира карантината би трябвало да се вземе материал за PCR в границите на 24 часа от завръщането на територията на България. Отрицателния резултат от теста и заявление за анулация на карантината се изпраща на РЗИ, издало предписанието за карантина, а не по местоживеене. Предписанието е административен акт, който може да бъде анулиран единствено от администрацията, която го е издала.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР