Рязко увеличилият се през годините брой на турски граждани с

...
Рязко увеличилият се през годините брой на турски граждани с
Коментари Харесай

Колко важен е Ердоган в германските избори

Рязко нарасналият се през годините брой на турски жители с изборни права в Германия, повишеното напрежение сред Анкара и Берлин, появяването на нова партия на етнически турци, която за пръв път се явява на федерални избори - всичко това трансформира турската общественост във значим състезател в немската политика.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган и Турция са фактор в немската предизборна битка. Ердоган може да накланя везните в една или друга посока. Традиционните партии изпращат мощни послания против индивида, чиято политика към този момент се е трансформирала във вътрешнополитически въпрос в Германия: немски жители са в турски затвори; съперници на Ердоган (включително такива от турски произход) в Германия са жертви на тормоз и заплахи; германско-турската общественост е надълбоко разграничена. Към това би трябвало да се добави и въпросът за съглашението с бежанците сред Европейски Съюз и Турция, отбелязва сп. " Шпигел " и прибавя, че съгласно обичайните политици " твърдостта против Ердоган, мислят те, носи гласове. "

Турците в Германия в същото време приказват за проблеми, които няма да се решат единствено с неотстъпчивост към Ердоган - и един от тях е чисто социокултурен. Проучване на социологическата организация Data 4U, представено от " Ройтерс ", сочи, че турските малките екрани имат 84 % пазарен дял измежду трите милиона живеещи в Германия с турски генезис. Около 40 на 100 от тях въобще не гледат немска телевизия.

Ръката на Ердоган

През август Ердоган прикани немските гласоподаватели от турски генезис да отхвърлят основните партии в страната - тези на канцлера Ангела Меркел, на главния ѝ съперник Мартин Шулц и Зелените, обявявайки ги за " вражески настроени " против Турция. Установените партии обаче се притесняват, че Ердоган може би има по-голям достъп до турски говорещите немски гласоподаватели, в сравнение с имат те. Според съпредседателя на Зелените Джем Йоздемир е нужно немските публични оператори да пуснат и канал на турски език, кото ще е потребен на турците както в Германия, по този начин и в страната на генезис. В изявление за " Райнише пост " Йоздемир, най-популярният политик от турски генезис в страната, сподели: " Години наред сме отхвърляли опцията да помогнем на хората от Турция да си намерят нова политическа татковина... и в този момент виждаме плодовете. "

Традиционно турците в Германия са дали своят вот най-вече за социалдемократите или Зелените, които са по-приятелски настроени към мигрантите. Според Йоахим Шулте, който оглавява организацията за изследвания измежду немските турци Data 4U, " множеството, защото гледат единствено турска телевизия, се осведомят доста едностранно. " Така те се оказват податливи на апелите на Ердоган да гласоподават против водещите партии. Шулте счита, че апелите на турския президент може да повлияят на 300 000 души или на четвърт от имащите право на глас измежду тях. Според него обаче част от тях по-скоро ще останат вкъщи.

Неговият институт в същото време мери намаляваща интензивност измежду турците - а това значи по-малко гласове и за партиите в лявата част на спектъра, за които обичайно гласоподават. Между 60 и 70 на 100 от тях съгласно изследвания досега са слагали кръста си в квадратчетата на ГСДП и (в по-малка степен) на Зелените и Левите.

" Германските турци не са решаващи (за резултата от изборите), само че в случай че апелът на Ердоган даде плодове и по-малко от поддръжниците му с немски паспорт отидат на избори, интеграционната политика (ще се окаже) голям неуспех, " предизвестява Йозджан Мутлу, политикът от Зелените, който се кандидатира, с цел да е народен представител от най-престижния берлински регион. Това би било изключително съдбовно заради обстоятелството, че едвам по-малко от половината от трите милиона души с турски генезис в Германия имат немски паспорт - а от това би следвало, че все по-малък дял от тях усещат мощна връзка с Германия.

Според Мутлу поддръжката на немските турци за Зелените е намаляла в последните няколко години поради поддръжката, изразена от тях за митингите в " Гези парк " през 2013 година, а след това - и поради резолюцията за генодица над арменците. " Преди имаше и хора, които не бяха абсолютно наши гласоподаватели, само че усещаха, че се застъпваме за малцинствата, " споделя той и признава, че към този момент не знае какъв е верният метод към тях - към този момент не е допустимо да се провеждат предизборни прояви в джамии и сдружения. " Загубихме тези хора. Трябва да създадем всичко, с цел да подобрим дейностите си (към тях) и още веднъж да установим разговор с тези жители. " Според някогашния народен представител от ГСДП Лале Акгюн, представена от " Шпигел ", няма елементарен отговор по какъв начин биха дали своят вот турците. " Мнозина считат, че съперниците на Ердоган от турски генезис го ненавиждат доста повече от германците без турски корени. " Джемиле Гюсуф от Християндемократичния съюз споделя, че настоящето гласоподаване е друго от това през 2013 година - през днешния ден мнозина се усещат принудени от Ердоган " да избират сред лоялността към Германия и към Турция, макар че не желаят това, " счита тя.

Сериозен риск

За последното десетилетие броят (а с това - и значението) на турците като гласоподаватели се удвои - частично поради обстоятелството, че законът за поданството от 2000 година сложи по-приемливи условия за непознатите жители, искащи да го получат. Повечето от тях, гласувайки на турски избори, до момента поддържат Ердоган, който се показва като бранител на всички турци по света.

В тази конюнктура са от голяма важност напрегнатите връзки сред водещите немски партии и Анкара, защото първите жигосаха метода на турските управляващи след опита за прелом от юли предходната година и арестуването на хиляди души, в това число над 10, които имат немско поданство. Проблем в връзките сред Анкара и Берлин са и настояването на Турция (и отводът, с който се сблъсква) Германия да съобщи търсени от управляващите поради неуспелия пуч.

Рискът е по-голям за социалдемократите и Зелените, в сравнение с за партията на Меркел - техните преговорни позиции пред нея след изборите ще отслабнат, в случай че изследванията се потвърдят и тя още веднъж завоюва безапелационно.

 Колко значим е Ердоган в немските избори
© Sascha Steinbach, EPA

Да цитираш Ердоган в немска предизборна акция

Партия, която се появи след признаването на издевателствата против арменците в Османската империя за геноцид, набира сили и прави акцията си с афиш на Ердоган: " Приятели на Турция, бъдете с тях! Дайте им гласовете си! " Засега поддръжката за Алианса на немските демократи е едвам към един % на национално ниво. Тя предлага претенденти единствено в Северен Рейн-Вестфалия, където живее към една пета от немското население. Основателят ѝ Ремзи Ару обаче твърди, че няма нито една друга партия в Германия, за която може да се гласоподава, изключително в случай че човек е с турски генезис.

При тези резултати шансът ѝ да влезе в Народното събрание е незабележим поради прага от пет % за влизане в Бундестага. Същевременно това подкопава резултатите на по-големите партии, както и на тези, които ще са покрай този предел.

" Плакатът ни беше откъс от Ердоган: той подлагаше на критика немската политика и споделяше, че би трябвало да гласуваме за партии, които са ни другари, " споделя представителят Ертан Токер. " За разлика от другите немски партии, които постоянно са негативно настроени за Ердоган, ние не сме. Видяхме (думите му) като жест, с който ни предизвиква да гласуваме. "

Новата партия има някои радикални хрумвания, които включват по-лесно гласоподаване на турците в Германия и които се харесват на част от тях. Седемнайсетгодишната Раша от Дуисбург, Северен Рейн-Вестфалия споделя: " Родена съм тук и още нямам немски паспорт... Получаването му е дълъг и бюрократичен развой. Сега има нова партия, която желае да даде изборни права на всички непрекъснати поданици. "

В обява на сп. " Шпигел ", чието заглавие може да се преведе като " Най-активният участник в немската акция ", партията е избрана като " вярна на Ердоган ". АГД отхвърля това определение и упорства, че пази правата на всички турци. Преди време тя подаде недоволство до Организацията за сигурност и съдействие в Европа, съгласно което турците в Германия биват дискриминирани " посредством откритите политици и партии, както и посредством обвързваните с тях водещи немски медии " и това състояние припомня " за началото на Третия райх. " Същевременно генералният секретар на партията Халил Ертем не пести похвалите си за ръководещата в Турция Партия на справедливостта и развиването - съгласно него откогато тя е на власт, в Турция има " фантастични развития ", в това число в региона на човешките права.

Традиционните партии

Турците от огромните политически партии обаче споделят, че намесата на Ердоган в немската политика зачертава десетилетия работа по интеграцията. " Политическият климат е токсичен от това, " споделя за " Ройтерс " Джансел Къзълтепе, парламентарен претендент на социалдемократите в мултиетническия квартал " Кройцберг ", където претендентите и на трите " жигосани " от Ердоган партии имат турски корени " Президентът Ердоган унищожи това, което градихме десетилетия. Заплашват ни, получаваме имейли като етнически турски депутати, в които ни споделят, че не сме задоволително лоялни като " турци ". Аз обаче съм немски политик и върша политика в Германия и за всички, които живеят тук. "

Тимур Хюсеин от ХДС, наследник на татко турчин и майка хърватка, споделя: " Германец съм, единствено немец. "

Нихан Сен е звезда на немската младежка просвета - има 783 000 почитатели в " ЮТюб ". Баба ѝ, пристигнала през 1960 година, не приказва немски, само че и самата Нихан признава: " в действителност обичам малко турска телевизия ", а в изявление, което прави със водача на социалдемократите Мартин Шулц, споделя, че турската телевизия е измежду пристрастеностите ѝ. Тя обаче се тормози, че някои турци ще се окажат отчуждени от немското общество. " Какво можем да създадем, с цел да спрем появяването на паралелни общества? " пита тя Шулц. Той обаче дава отговор: " Не е неприятно, нито даже мъчно, да имаш две идентичности. Защо би трябвало да отричаш корените си? "

Тихата страна на въпроса

Има и друга страна на акцията за гласовете на турците - на " Карл Маркс щрасе " и в квартал " Нойкьолн ", където живеят доста турци, Ердоган не е тематика за фризьорите, продавачите и шивачите. Вместо за него те приказват за високите наеми или казуса с боклуците.

" Не бива да доставяме нито на Ердоган, нито на немските политици удоволствието турският президент да е основната тематика в предизборната битка, " споделя казва предприемачът Мустафа Карадениз от берлинския регион " Мите ", представен от " Шпигел ". " Има доста по-големи проблеми в Германия: климатът, автоиндустрията, пенсиите. "

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изборите в Германия (119)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР