Рязко се увеличават болните с туберкулоза. Това предупреди пулмологът д-р

...
Рязко се увеличават болните с туберкулоза. Това предупреди пулмологът д-р
Коментари Харесай

Пулмолог: Заради пандемията проспахме бум на туберкулозата

Рязко се усилват болните с туберкулоза. Това предизвести пулмологът доктор Стела Денчева, шеф на Белодробната болница във Велико Търново пред БНР. Болниците нямат средства за обикновено битие, по тази причина не финансират и не организират скринингови стратегии за разкриване на туберкулоза. Според нея белодробните лечебни заведения не срещат поддръжка и от Министерството на здравеопазването за това.

" Следващата вълна след Covid ще е от туберкулоза ", предизвестява доктор Стела Денчева.

" Средногодишно във Великотърновска област се откриват най-малко по 40 заболели с туберкулоза. При започването на Covid вълната случаите внезапно понижиха ", уточни пулмологът.

" В началото на календарната година пациентите с туберкулоза изчезнаха. Причините за това са няколко. Първо - голям боязън измежду хората от Covid, които стопираха да търсят здравна помощ. Второ - поради пандемията, лимитираните контакти и ужасно огромното натоварване в лечебното заведение. Заради Covid, ние спряхме профилактичните прегледи и дейното търсене на пациенти с туберкулоза, заради което при започване на календарната година имахме двама или трима за първото шестмесечие. Но не е по този начин действително. След това, когато понижиха болните с Covid, при започване на юни внезапно пациентите започнаха д търсят здравна помощ. Оказа се, че започнаха да се появяват едни затлачени случаи, които са се самолекували, самоукрили, страдали тихомълком в продължение на 6-7 месеца. Тези пациенти започнаха да се появяват дори огнищно, цели фамилии ", добави доктор Денчева.

От юли до октомври тази година новооткритите случаи на туберкулоза в област Велико Търново са 22. Капацитетът на фтизиатричното поделение в Белодробната болница " Д-р Трейман " е за 20 туберкулозно заболели. При преструктурирането, поради пациентите с коронавирусна зараза, отделението е останало с 10 кревати. В момента в него на лекуване с тежка форма на туберкулоза са 9 пациенти на възраст от 40 до 60 години.

" Туберкулозата е заразно заболяване и един недиагностициран и неизолиран болен разнася безотговорно болестта, предизвестява доктор Стела Денчева. - Доста може да болести и това зависи от контактите му. Добрата вест е, че заразността при туберкулозата е по-ниска в сравнение с заразността примерно при Covid, само че все пак става дума за заразно заболяване. Един човек, който отделя бактерии, т.е. който е инфектиран, и който непрестанно контактува с хора, е причина да болести всички, с които той е контактувал, изключително тези, които са в стеснен контакт с него като, да вземем за пример, фамилията, околните, сътрудниците му. Ние това и наблюдавахме. "

" Ако не се вземат незабавни ограничения от здравните управляващи и не се заостри вниманието на обществото, ситуацията ще стане доста тежко ", предизвестява пулмологът.

" Следващата вълна ще е туберкулбозна, няма да е Covid. Рисковете от това е, че ще се движат свободно в обществото хора, които са бацилоотделители. Те са тъкмо такива, каквито са ковидно заболели и се движат в обществото. Това е заразно заболяване. Това, че човек е провел един, два или пет контакта с туберкулозно болен, не значи че ще се болести на 100 %, само че има възможност. Той влиза в по този начин наречената категория контактни и в минали времена ние интензивно ги издирвахме. За жал, в този момент обстановката е по-различна, на-малкото тъй като ресурсът е пренасочен за обслужване на пациенти с Covid, които са доста тежки ", споделя още доктор Денчева.

" Covid болните се лекуват няколко месеца с затрудненията, само че лекуването на туберкулозно болните продължава неведнъж повече. Проблемът с издирването на болните с туберкулоза е учредителен и финансов. Държавата би трябвало интензивно да се намеси, тъй като скрининговите стратегии към този момент са за сметка на лечебните заведения, а те издишат ", предизвести шефката на Белодробната болница във Велико Търново.

" Въпреки затрудненото състояние и неналичието на финансиране, в случай че някой жител има подозрения, че е инфектиран с туберкулоза, може гратис да бъде прегледан, тестван и диагностициран в белодробните лечебни заведения ", приключи доктор Стела Денчева.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР