Рязко са нараснали кражбите на коли в София, през последно

...
Рязко са нараснали кражбите на коли в София, през последно
Коментари Харесай

Шефът на сектор „Автокражби“ в СДВР посочи как и кои коли се крадат най-много в София!

Рязко са нарастнали кражбите на коли в София, през последно време. От Министерство на вътрешните работи молят непрекъснато водачите да не оставят коли с включени мотори, само че хората не се вслушват в предизвестията. Шефът на бранш „ Автокражби “ в Столична дирекция на вътрешните работи гл. контрольор Пламен Максимов в изявление за " Телеграф " изяснява обстановката и по какъв начин работи автомафията.

- Главен контрольор Максимов, казвате, че има 100 % растеж на крадените коли на ключ. Това толкоз огромен проблем ли е за многомилионна София?
- Голям проблем е. Говорим за 21 коли за два месеца, а м.г. бяха 11. Това приказва, че към този тип закононарушение се насочват хора, които нямат хал-хабер по какъв начин да откраднат автомобил. Това са хора без никакви познания. Тези обири се вършат на всички места, където могат да се качат в кола. Никой не дебне на особено място. Схемата е следната-лицето си върви по улицата, вижда, че някоя кола работи и се мята в нея, а след това не знае какво да я прави. За момента не мисли дали ще я разглобява, дали ще я върне на откуп или пък ще я продаде на морга, значимото е да я вземе.

- Това значи, че би трябвало по-лесно да хващате тези крадци?
- Съгласен съм, само че това не е профилиран контингент по автокражби. Затова го дублирам многократно- тук не се желаят никакви умения, даже шофьорска брошура, изисква се да се качи вътре, да дръпне лоста и да потегли.

- Кражбите на коли не ви ли замязяха на ало-измамите, при които Министерство на вътрешните работи нонстоп предизвестява, само че народа продължава да мята пачки от балкона? Какви хора стават жертви на сходни похищения?
- Права сте, по тази причина молим непрекъснато, само че хората някак не мислят, че може да им се случи. Ето при последния случай индивида слязъл да си купи банани и портокали, не изгасил мотора, с цел да му е топло като се качи, а като се обърнал, видял по какъв начин крадеца потеглил с колата му. Но това е всеобщо, може да го направи всеки нарушител. Не се крадат единствено скъпи коли, а всевъзможни. Имаме нарастване по селата, където хората оставят да вземем за пример в двора да им загрява автомобила, а крадците влизат и си потеглят с него.

- Има ли известни хора-политици, депутати, звезди от шоубизнеса, които са ставали жертва на сходна кражба?
- Сега нямаме такива случаи. Последният беше със сина на Вежди Рашидов. Помните, че той возеше детето си на задната седалка на път към детската градина, а крадците взеха колата дружно с момиченцето.

- Този случай е от 2011 година, което демонстрира, че кражбите на коли на ключ са остарели като света. Кое е особеното в този момент?
- Не са нови, само че тази година набират скорост и то от всевъзможни лица, които нямат знания по тази линия. Нашият проблем е, че разкриваемостта, изключително на кражбите на коли на ключ, понижава, тъй като на едно лице доказваш единствено едно закононарушение, а то може да е направило още 10 да вземем за пример. Доказването е доста е мъчно.

- Преди време казахте пред „ Телеграф “, че автомафията печели по внушителния 1 млн.лв. на месец от елементи на коли, пласирани в моргите. В момента тази сума по какъв начин се движи?
- При състояние, че имаме понижение на автокражбите в София, значи, че и приходите им са спаднали. Причината е, че са се преориентирали към различен „ бизнес “. Сумата е спаднала фрапантно на половина- към 500 000 лева

- Това отново е грандиозна сума?
- Разбира се, това са чисти пари, без налози. Много е комплицирано да проследим паричните потоци, тъй като частите се продават безусловно свободно и по интернет, и в моргите. Дори да хванеш крадени елементи, те не са маркирани, номерата са изтрити. Собствениците пък демонстрират фактура, в която да вземем за пример написа, че са от Англия или Франция, и е упомената броя им, а не серийните номера. От м.г. досега сме разрушили над 20 незаконни морги, някои са в Перник, Враца, Монтана.

- Какви коли се крадат сега?
- Среден клас коли, тези които са към 10-годишни. Те са всеобщи и народа ги кара доста. Като стигат обаче 10 година и стартират да се чупят. Собствениците желаят да си купуват елементи, а в оторизираните сервизи са доста скъпи, по този начин стартират да търсят морги с ниски цени. Разбирам ги хората, само че рискуват, в случай че си купят мотор да вземем за пример и ние го установим, че е от крадена кола, да му го вземем. Апелирам посредством вас към хората да не се доверяват на такива незаконни морги. До в този момент сме иззели огромно количество елементи, над 60 от м.г. до в този момент, без които колите просто не могат да се движат и притежателите остават без кола на процедура.

- Някой прочут човек попадал ли е в тази обстановка?
- Да, само че не желая да ги посочвам. Говорим главно и за хора, които карат да вземем за пример коли за по 100 000 лева, а желаят да си купят част на половин цена. И тук не става въпрос за лица от престъпния контингент даже.

- А за какви-хора от шоубизнеса, от политиката?
- Всеки го прави, тъй като гледа да икономисва, само че няма да изпадам в конкретика.

- Казвате, че се крадат всеобщи 10-годишни коли. После джамбазите за какъв брой ги пласират на моргите?
- За 1 000 лева на кола. Няма кой да му даде повече просто. Моргите също желаят да изкарат някой лев. При кражбите на по-скъпите коли пък имаме фрапантен спад. Вероятно няма пазар за тях, а и никой не желае да чака 1-2 месеца до момента в който пласира „ стоката “. Затова множеството крадци се преориентираха към междинния клас возила.

- Кои сега са най-оборотните автоджамбази?
- В момента това са Софиянеца, Гопето, Шумахера.

- Пуснаха Хастара от пандиза, това тормози ли ви? Все отново той беше най-хубавия автокрадец, който си разреши да пипа министерски коли, а и удари возилото на екс шефа на ДАНС, до момента в който бяга. Не му липсва смелост, нали?
- Не, тъй като той е в изискванията на условна присъда, тъй че няма какво да ме тормози. Всяка неверна стъпка ще му бъде осъдена, а и той е под непрекъснато наблюдаване. Към момента няма засечки да се занимава с обири на коли. Може би изчаква, поослушва се, въпреки всичко беше няколко години зад решетките. Ще му би трябвало малко време да се осъзнае, с цел да стартира да краде. Но при първия опит, ще бъде заключен.

- Какъв е шлагерът в автокражбите сега?
- Старите играчи като Лъвицата и сие, за които всички знаят, към този момент не са толкоз дейни. По-стария топ контингент към този момент не можеш да го видиш в крадена кола, камоли да го хванеш. Невъзможно е. Неговата задачка е само да отиде и да възпламени по-сложните коли, тъй като се изискват повече умения. Нито ще ги видите топ контингент на място, където се разглобява колата, нито да се вози в крадена. Задачата му е единствено да координира процеса. Ние хващаме към този момент 91-ви набор момчета, представете си какъв брой са дребни, които са обучавани. Големите играчи си заплащат и на хора, които да обикалят да търсят коли, те са напълно настрана в схемата. Дават им по 100 лева дневно. Въртят, набелязват.

- Колко такива хора обикалят, с цел да ни набелязват колите?
- По-стария контингент разполага с към 10 индивида. Към тези 100 лева дневно им пълнят и резервоара. Не постоянно всичките 10 излизат всеки ден, може и по един да е, само че отново правят работа и по заложени съответни условия – еди какъв си мотор, модел, екстри и така нататък Знаете, че през деня контингента спи, нощно време работи. А с цел да излязат крадците, би трябвало да знаят къде да отидат. Ето по тази причина са им тези момчета.

- Новата кейлес машина за крадене на най-скъпите лимузини и джипове дойде ли у нас към този момент?
- От много време приказваме за новата кейлес машина, с която се отключват най-луксозните коли. Сега имаме информация, че към този момент е поръчана от българин и той чака доставка от Русия. Характерното при нея е, че лови сигнал отвред, както и, че ще отключва съвсем всички модели скъпи коли създадени през 2017-2018 година Нямаме данни кой я е поръчал, само че знаем, че е от страната ни. Цената на кейлеса е към 60 000 лева

Интервю на Виктория ПЕНКОВА, в. " Телеграф "
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР