Рязък спад в обявите за работа, обявите за IT сектора

...
Рязък спад в обявите за работа, обявите за IT сектора
Коментари Харесай

Рязък спад в обявите за работа, обявите за IT сектора намаляват

Рязък спад в обявите за работа, обявите за IT бранша понижават. Пазарът на труда е намалял с една трета за един месец – през декември предходната година, демонстрира анализът на най-голямата платформа за трудова претовареност. На годишна база най-значителен е на обявите в софтуерния бранш.
Обявени за работа през декември
са малко под 28 000 свободни работни места. Общият им брой е намалял 33% или близо 14 000 по-малко спрямо ноември.

През последното тримесечие спадът е с 43%, като най-осезаем е през декември. Въпреки това на годишна база броят на обявите към момента с 5% по-голям от този през декември 2021 година, заяви БНР.
Драстичният спад на предлагането
на работа е нехарактерен за последния месец на годината, означават анализаторите.

Спадът е във всички браншове като максимален е в търговията и продажбите, следвани от производството. В съпоставяне с година обратно обаче остава растежът на обявите във всички браншове.

Междувременно обявите за работа в IT бранша понижават. През декември се следят малко под 28 000 разгласи за работа, като те са намалели с 33% по отношение на ноември. Това демонстрира месечният разбор на един от огромните кариерни уеб сайтове JobTiger.
През последното тримесечие спадът е
цели 43%, като той е на-осезаем през миналия  декември.  Въпреки това, на годишна база, броят на обявите е към момента с 5% по-голям от този през декември 2021г.

Драстичният спад на предлагането на работа не е нещо нестандартно за последния месец на годината. Коледните и новогодишни празници нормално са причина за закъснение или прекратяване на работните процеси за 10-15 дни, включително и процесите на асортимент на личен състав.
При разглеждане на обявите по браншове,
следим спад във всеки един от тях с три и четирицифрени стойности.

Най-много е намалял броят на предложенията в бранш „ Търговия и продажби “ – 35% по-малко спрямо ноември.

След него се подреждат секторите „ Производство “ ( 36% спад), „ Административни и обслужващи действия “ (36% спад), „ Хотелиерство и ресторантьорство “ (29% спад), „ ИТ “ (21% спад), „ Логистика и превоз “ ( 29% спад),
„ Строителство “ (39% спад),
„ Здравеопазване и фармация “ (33% спад) „ Счетоводство, одит, финанси “ (28% спад) и „ Маркетинг и реклама “ (25% спад).

На годишна база наблюденията на JobTiger регистрират позитивни резултати.  Отчитаме ръст на обявите във всички браншове.
Единствено изключение е секторът „ IT “.
Както по света, по този начин и у нас точно в този сектор продължава да се регистрира спад на предложенията за работа. Броят на обявите е с цели 27%по-малко по отношение на декември 2021г.

Подобно на общия брой разгласи, предложенията за работа от у дома и/или отдалечена работа също са намалели с почти 1/3 или по-точно 30%. Те са с към 1400 по-малко от ноември и общият им брой се равнява на към 3400 или 14,3% от всички разгласи.

Като систематизиране по браншове 66% от този вид оферти са в секторa „ ИТ “, следвани от „ Административни и обслужващи действия “ (13%), секторите на аутсорсинг (BPO) промишлеността (12%) и „ Търговия и продажби “ (5%).

Във водещите регионални градове следим същата наклонност – общият брой на обявите в тях е намалял с 33%. Спадът на предложенията във всеки един от тях е както следва: София (-32%), Пловдив (-36%), Варна (-37%), Бургас (-33%), Русе (-31%) и Стара Загора (-26%).

Броят на предложенията като дялово систематизиране е:  София (48%), Пловдив (10%), Варна (7%), Бургас (3%), Русе (3%) и Стара Загора (3%).

Броят на обявите за работа, подобаващи за бежанци, през ноември е намалял с 33% – към 700 оферти по-малко. Общият брой на този вид разгласи  е към 1350, което е 6% дял от всички разгласи.

Сумарно през годината бяха оповестени към 566 000 оферти (в това число и дублиращи се позиции на месечна база), което е с 14% повече от 2021 година

Въпреки динамичността през последните месеци, всеки един един от секторите регистрира растеж на обявите през 2022г.  Той бе максимален в бранша „ Хотелиерство и ресторантьорство “ (+16 700 оферти, 25% ръст), който съумя да възвърне равнищата на предложение от интервала преди пандемията.

Най-много оферти наблюдавахме през май – над 57 000, регистрира кариерния портал. Основен фактор бе подготовката на летния туристически сезон, заради което отчетохме растеж на обявите в секторите „ Хотелиерство и ресторантьорство “ и „ Търговия и продажби “. Съответно минимум оферти наблюдавахме през м. декември (около 28 000).

След този фрапантен (макар и обичаен) спад на предложенията за работа през декември, упованията ни са, че още в първия месец на новата година ще бъдем очевидци още веднъж на растеж в предлагането.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР