Рязък спад на доверието към правителството, премиера и управляващото мнозинство.Шоков

...
Рязък спад на доверието към правителството, премиера и управляващото мнозинство.Шоков
Коментари Харесай

Алфа рисърч: Ако изборите са днес - ГЕРБ-21,7%, ПП-18,4%, БСП-10,2%. Петков губи 16% за два месеца!

Рязък спад на доверието към държавното управление, премиера и ръководещото болшинство.

Шоков срив в рейтинга на премиера Кирил Петков.

Стабилно връщане на ГЕРБ в челото на класацията на политическите сили у нас.

Има Такъв Народ търпи основни електорални негативи.

Непрекъснат прогресивен тренд на " Възраждане ".

Това сочат данните от последното социологическо изследване на Алфа Рисърч.

Резултатите от периодическия мониторинг на Алфа Рисърч обрисуват изострена поляризация в обществено-политическите настройки на българите и мощна динамичност в отношението към основни политически играчи.

Проучването обрисува следните съществени трендове:

Във вътрешнополитически проект: внезапен спад на доверието към държавното управление, премиера и ръководещото болшинство, задълбочил се още повече след обществените раздори сред съдружните сътрудници. Преобладаващо песимистични упования, че кабинетът ще успее да овладее настоящите кризи; заем на доверие в битката с корупцията и правосъдната промяна.

Във външнополитически аспект: изострено внимание към войната в Украйна, възходящо отрицание за съветския президент В. Путин и публичен консенсус за евроатлантическата политическа ориентировка на страната.

В електорален проект: отлив на поддръжка за партии от ръководещата коалиция, консолидация измежду последователите на ГЕРБ, готовност на коренен избор.

Оценка за активността на държавното управление – динамичност, партийна поддръжка и зони с заем на доверие

Проучването записва спад в утвърждението (от 35% на 19%) и внезапен скок (от 23% до 48%) в неодобрението за активността на кабинета „ Петков “ за интервала февруари - април 2022г. Същата наклонност е налице и в рейтинга на премиера: позитивните оценки спадат от 39% на 23%, а негативните нарастват от 21% до 48%.

 алфа1804-1

Най-динамични през последните два месеца са настройките на партийните симпатизанти на обединенията от ръководещото болшинство. Експресно изследване на Алфа Рисърч за предаването „ Референдум “ на Българска национална телевизия през предходната седмица откри, че зад обединението най-твърдо стоят гласоподавателите на Политическа партия и Демократична България, Българска социалистическа партия са поляризирани, а измежду Има Такъв Народ господства негативно отношение. Тази наклонност се задълбочава в оценките за активността на държавното управление. Одобрение господства само измежду симпатизантите на Политическа партия (70%). Сред последователите на Демократична България то спада до 51%, а измежду тези на Българска социалистическа партия до 38%. В резултат от бурното опълчване сред Има Такъв Народ и останалите членове на обединението при избора на гуверньор на Българска народна банка и разплащането на пътните поправки, най-рязко спада поддръжката за държавното управление измежду симпатизантите на партията на Слави Трифонов – до 25%.

Амбивалентните позиции на държавното управление по редица значими тематики, които изискваха партиите в него да създадат безапелационен ценностен избор, се обрисуват като съществена причина за разминаването в настройките сред симпатизантите на ръководещите партии. През последните седмици към тях се прибавиха вътрешнокоалиционни несъгласия и личностни борби, които в допълнение ерозираха началната висока поддръжка за кабинета. В резултат, 46% от пълнолетните българи имат песимистични упования към възможностите на държавното управление да овладее настоящите рецесии.

Правителството продължава да бъде кредитирано с доверие главно във връзка с декларираните при започване на мандата задължения: 28% считат, че кабинетът ще успее да ограничи корупцията, 26% - че ще се оправи с възходящата инфлация, 22% имат вяра в упоритостта за модернизиране на стопанската система, 20% - в реализирането на правосъдна промяна. Доверие, че обединението ще откри вярно решение за отпадане на ветото над Северна Македония за договаряния с Европейски Съюз декларират 19%. Други 17% чакат държавното управление да обезпечи различни на съветските енергийни доставки. Най-малко обаче, едвам 10 на 100, са оптимистите, че ще бъдат преодолени напреженията сред съдружните сътрудници.

 алфа1804-2

За по-малко от половин година от началото на мандата, поредицата от рецесии, външнополитическите провокации и вътрешнополитическите напрежения изправят ръководещите пред нуждата не просто да вземат бързи решения, само че да вършат и ясни ценностни избори. Размиването на идеологическите граници и в следствие, блокирането на редица значими решения, слага все по-сериозни трудности пред обединението, а този принцип на (без)действие среща все по-високо отрицание от хората.

Войната в Украйна – осведоменост, поддръжка и гео-политически избор

Продължаващата към този момент втори месец война на Русия против Украйна остава главен фокус на внимание за българските жители. Проучването на Алфа Рисърч демонстрира, че 46% от сънародниците ни не престават да наблюдават всекидневно и с детайлности новините за военните дейности, реакциите на света и ориста на украинските бежанци. Други 38% декларират, че се интересуват от тематиката като цяло и по-общо, а едвам 16% не демонстрират интерес.

 алфа1804-6

Войната ускорява поляризацията по редица тематики в българското общество, което се дължи както на увеличената интензивност на бранителите на Украйна и на дейностите на Русия в обществените мрежи, по този начин и на покачващия се прочувствен градус на напрежение сред тях. В две връзки обаче тя обрисува ясни трендове, които трансформират дългогодишни салда в българското общество. Продължава ерозията в персоналния рейтинг на Владимир Путин. След спада до 32 на 100 в първите дни на войната, в този момент доверието в него слиза на 25%, а недоверието скача до 61%. Много от хората, които не престават да харесват Русия, показват отрицателно отношение към президента Путин, което е оригиналност за публичните настройки в страната.

Другата значима смяна е безапелационното отменяне на Русия като модел на държавно и политическо развиване на България. 63% от интервюираните са на мнение, че мястото на България в изменящия се свят е в съюз със страните от Европейски Съюз и НАТО. 15% поддържат тезата, че мястото на страната ни е в съюз с Русия и страни към нея. Данните демонстрират, че българското общество минава през стадий на промяна, която ще оказва въздействие освен върху гео-политическите му настройки, само че и върху поддръжката за обособените политически сили в страната.

Електорални настройки и доверие в партийни водачи

Политическата турбулентност през последните два месеца провокира и ускорена динамичност в електоралните настройки на българите. Налице е обща наклонност към друго по активност разколебаване в поддръжката за ръководещите партии, консолидация измежду симпатизантите на ГЕРБ и готовност на коренен избор. Регистрираните желания, които не са в действителна електорална обстановка, наподобяват за момента по следния метод:

С 21.7% от решилите да гласоподават ГЕРБ излиза с към 3 пункта преднина пред Политическа партия, а главен фактор за това разбъркване е вътрешнопартийната консолидация. Макар да продължава да е един от най-остро подложените на критика партийни водачи, Б. Борисов резервира доверието на 19.1% от пълнолетните българи.

 алфа1804-5

Втора позиция за Политическа партия с 18.4%, само че с отлив от 6.0 пункта за два месеца. По-значима е ерозията в персоналния рейтинг на К. Петков (от 39% до 22.5%). Въпреки тази отрицателна наклонност той остава най-одобряван измежду партийните водачи.

10.2% поддръжка и трета позиция за Българска социалистическа партия. На фона на отрицателния тренд към ръководещата коалиция, социалистите резервират симпатизантите си от последните парламентарни избори, а водачът К. Нинова – утвърждението на 18.3% от българите.

Мобилизацията на коренен избор дава подтик на националистите от „ Възраждане “, които бележат най-силен растеж през интервала, достигайки 9.4%. Положителна е динамичността и в персоналния рейтинг на водача им К. Костадинов (17.3%).

Движение за права и свободи получава нормалните си за неелекторален интервал 7.6% поддръжка, а водачът М. Карадайъ утвърждението на 9.4% от гласоподавателите в страната.

По-слабо наранени от отрицателните трендове към ръководещите са Демократична България. Те стабилизират поддръжката си на ниво от 6.7%, а доверието в съпредседателите им варира в относително необятни граници: Хр. Иванов – 15.8%, Вл. Панев – 8.5%, А. Атанасов – 7.1%.

Има Такъв Народ е другият съдружен сътрудник, който търпи основни електорални негативи. Подкрепата за него спада с 2.1 пункта спрямо февруари и все още е 4.5% от готовите да вземат участие в избори. Лидерът на групировката Сл. Трифонов се употребява с утвърждението на 13.5% от българите.

 алфа1804-4

Съществен щрих и знак за евентуална динамичност в общата електорална картина са две други цифри - 8.9%, които декларират, че биха дали своят вот за друга партия, отвън посочените политически сили и още 12.6% с подготвеност да гласоподават, само че нерешили коя групировка ще поддържат. Така, въпреки и все още да не се обрисува коренно друга управническа опция, един предполагаем предстоящ избор, може да създаде и много друго от в този момент записаното съответствие на силите.

Настоящото национално представително изследване е част от регулярния мониторинг на Алфа Рисърч. Проведено е в интервала 8 – 14 април 2022г., измежду 1037 пълнолетни жители от цялата страна, посредством директно стандартизирано изявление с таблети. Използвана е двустепенна стратифицирана по район и вид обитаемо място извадка с квота по пол, възраст, обучение. Публикувано е на уеб страницата на организацията и се осъществя със лични средства.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР