Рязък скок на цените на горивата за сега не се

...
Рязък скок на цените на горивата за сега не се
Коментари Харесай

Експерт: Горивата може да поскъпнат заради нова биокомпонента

Рязък скок на цените на горивата за в този момент не се чака, само че от лятото можем да чакаме подобен поради прибавянето на нова биокомпонента, която е по-скъпа. Това предвижда в прадеването „ Тази сутрин” по bTV Светослав Бенчев, специалист на Българската пертолна и газива асоциация.

„ През последния месец доста набъбна цената на биокомпонента, а ние сме задължени да смесваме както бензина, по този начин и дизела с биогориво. Във всеки един литър би трябвало да смесваме 6% биодизел и 8% биоетанол. Поне за момента това е записано в Закона за силата от възобновими източници, няма смяна в него, даже в противен случай – ще прибавяме от март тази година още една съставния елемент – ново потомство биодизел, което е много по-скъпо”, изясни Бенчев.

„ Поне за момента надали ще се усети в цената на горивата, тъй като става въпрос за доста дребен % – това е 1%. Този % обаче ще продължи да се усилва, защото такива са интернационалните и европейските задължания, може би идната година към този момент ще повлияе сигурно на цените, дори още от средата на тази година”, безапелационен беше специалистът.

В момента няма по какъв начин да се предвижда дали ще има лятно повишаване на горивата, означи той. „ Дали ще има по-скъп бензин през лятото зависи от това какъв брой бензин ще се създаде в Европа и Съединени американски щати. Цената на бензина в този интервал зависи както от пътуванията тук, по този начин и в Съединени американски щати. През последните две години нямаше летни поскъпвания”, напомни Светослав Бенчев.

„ Цените в края на предходната година паднаха поради цените на интернационалните пазари. Сега имаме противоположните процеси, и по тази причина цените на бензина са се качили с 2,5% а на дизела с 2,8%”, изясни Светослав Бенчев във връзка покачването е с 4-5 стотинки за литър през последната седмица.
Цените на горивата потеглиха нагоре За седмица покачването е с 4-5 стотинки за литър
„ Цените зависят напълно от интернационалните пазари, в България има засилена конкуренция сред веригите, тъй че няма по какъв начин да се опитваме да ги задържим. В България по данни на Национална агенция за приходите има към 3 000 бензиностанции, от тях олоко 1400 членуват в Петролната и газовата асоциация. В този смисъл има към 1600 бензиностанции, които не зависят от никого, това са повече от 50%, тъй че не виждам проблем с конкуренцията. По отношение на търговията на едро, в България има 121 данъчни склада, 14 от тях са на асоцията. В България картел няма”, безапелационен беше специалистът.

Всичко зависи от цената на петрола на интернационалните пазари, всичко зависи от интернационалните събития, акцентира Свеслав Бенчев. По думите му сега цените вървят надолу поради Венецуела и проблемите към президента Мадуро.

„ Факт е и, че квотите, които страните от ОПЕК са си сложили, към този момент се съблюдават. Вчера и капиталовите банки понижиха предвижданията си за цената на петрола тази година. В този смисъл, в случай че нещо не се случи на геополитическата сцена, цените да останат в този диапазон”, уточни още той.
Търговците на горива към този момент ще показват на касовата записка чистата цена на горивото Според финансовия министър по този начин хората ще могат ясно да виждат каква част от сметката прибира търговецът и каква – страната
„ До 30 март би трябвало да пренастроим нашите касови апарати, тъй че в касовата записка да се демонстрира подробна разбивка за цената. Това сигурно ще коства някаква сума за нас, а на 30 юни ние би трябвало да въведем напълно нови касови апарати и фискални системи. За момента мога да каже, че доста бензиностанции няма да могат да се оправят и сигурно някой ще би трябвало да заплати тези нормативни условия, за жалост нормално това е крайният потребител”, означи още специалистът от Българската петролна и газова асоциация.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР