Рязък дефицит на петрол на глобалните пазари се очаква, тъй

...
Рязък дефицит на петрол на глобалните пазари се очаква, тъй
Коментари Харесай

Горивата продължават да вървят нагоре, но няма да минат 3 лева за литър, според експерти

Рязък недостиг на нефт на световните пазари се чака, защото Саудитска Арабия понижава добива си. Това демонстрират заключенията от най-новия месечен отчет на Организацията на страните експортьорки на нефт, представен от bTV.

Добивът понижа предишния месец, защото най-големият производител в организацията - Саудитска Арабия приложи едностранно редуциране на количествата, с цел да поддържа пазарите, написа още в отчета.
През миналата седмица петролът на ОПЕК нарастна до цена над 88 $ за барел. Международната организация по енергетика предвижда, че растежът на търсенето на нефт ще отслабне до 1 милион барела дневно през 2024 година.

Всичко това ще докара и до повишаване на горивата у нас. През последния месец - в разгара на летните отпуски, цените вървят трайно нагоре.
На бензиностанциите литър бензин коства приблизително 2,71 лв., литър дизел - 2, 67 лева, а пропан-бутан 1,13 лв..

В съпоставяне с предишния месец, горивата са нараснали цените си с сред 15 и 25 стотинки на литър.

Търговците регистрират, че повишаване има, само че споделят, че е неизбежно откакто цените на международните пазари порастват.

„ Поскъпването на дизела е съществено защото е сезон на пътуването, също така, това е горивото, което се употребява за транспорт на артикули. Поскъпването на пропан-бутана се дължи на обстоятелството, че от първи август се вкара цялостната ставка на акциза - 340 лева на 1000 кг и това незабавно докара до една нарастване от 24 стотинки с Данък добавена стойност на цената “, сподели Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

Очакванията на специалистите са в околните дни цените на най-масовите горива да не надминат 3 лв. за литър, само че повече изясненост за пазара чакат да има есента.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР