Ryanair вече е петата по големина авиокомпания в света (по

...
Ryanair вече е петата по големина авиокомпания в света (по
Коментари Харесай

Ryanair, easyJet или Wizz Air, ето коя е най-успешната европейска нискотарифна авиокомпания

Ryanair към този момент е петата по величина самолетна компания в света (по отношение на капацитет) и се върна към доходност през второто тримесечие на 2022 година, което я прави най-успешната от трите най-големи европейски нискотарифни превозвачи.

Въз основа на данни за потенциала на самолетните компании и анулираните полети, както и информация, оповестена във финансовите доклади на самолетните компании за интервала април - юни 2022 година, световният снабдител на данни за пътувания OAG съпоставя Ryanair с easyJet и Wizz Air по някои основни индикатори.

Поглед зад печелившото второ тримесечие на Ryanair

Ryanair е най-голямата от трите самолетни компании, допринасяйки с 16% от целия потенциал на самолетните компании от западноевропейските летища. След ирландската самолетна компания се подреждат Easyjet и Wizz Air с по 12% от западноевропейския потенциал.

Всички самолетни компании, опериращи в Европа това лято, са изправени пред огромни провокации, до момента в който не престават възобновяване си от световната пандемия с високи цени на горивата, дефицит на работна ръка и растящи разноски, само че другите им подходи, изключително на тези три превозвача, доведоха до разнообразни финансови резултати.
 Тайната зад хаоса на летищата в света може да ви изненада
Тайната зад хаоса на летищата в света може да ви изненада

Истината е, че през идващите няколко месеца няма доста какво да се направи, с цел да се възстановява обстановката

Трите компании са подхванали разнообразни подходи за прибавяне на авариен потенциал. Оперативният потенциал на Ryanair и Wizz Air обаче е доста над равнищата от 2019 година През август 2022 година Ryanair оперира с 18,9% повече места, в сравнение с през август 2019 година, съгласно данни на OAG. Това е в внезапен контрастност със междинното показване на европейските самолетни компании, при което потенциалът е намалял с 12,3% този месец.

Wizz Air набъбна още по-бързо, като потенциалът на самолетната компания този месец е с 26% по-голям от преди 3 години. Това измества самолетната компания нагоре в класацията на самолетните компании в Западна Европа от 18-то място преди три години до 9-то място през днешния ден.

EasyJet не е добавила потенциал толкоз бързо. Авиокомпанията към момента се подрежда като втората по величина в Европа и 8-ата по величина в света, в случай че се мери потенциал, само че броят на разгърнатия потенциал е с 11,5% по-нисък от този през август 2019 година, и е единствено малко по-добър от междинния за Европа.

По-големият потенциал довел ли е до повече пасажери?

Простият отговор е " да ". Wizz Air са добавили най-вече потенциал като % по отношение на това, което са употребявали, а размерът на пасажерите им за второто тримесечие нараства най-вече. Броят на пасажерите на Ryanair също нараства, само че не с толкоз, до момента в който easyJet, който оперира с по-малък потенциал, е превозил по-малко пасажери, в сравнение с през второто тримесечие на 2019 година

Същевременно анулираните полети в Wizz Air са нарастнали до 2,7% през юни, което е внезапно нарастване по отношение на април (0,4%) и май (0,4%). Процентът на анулираните полети на EasyJet е още по-висок, като се увеличи до 4,5% през юни и беше относително висок както през април, по този начин и през май - 2% и повече. Ryanair, за разлика от тях, наподобява е запазил % на отменяне на непретенциозно равнище през второто тримесечие - на 0,7% при 0,1% за май и 0,2% за април.
 Дъблин, Гетуик, Манчестър: Кой е отговорен за хаоса на летищата в Европа и какви са вашите права?
Това са летищата, самолетните компании и туристическите компании, които би трябвало да избягвате сега

Закъсненията са неизбежни на две трети от европейските летища това лято

Разбира се, високото равнище на анулирани полети не се дължи единствено на проблеми с интервенциите на самолетните компании, само че също е следствие от лимитираните запаси на летищата и стачните дейности.

Връщането на Ryanair към рентабилността

Знак за силата на Ryanair е фактът, че от трите самолетни компании тя беше единствената, която регистрира облага за интервала април-юни 2022 година Нетната облага на Ryanair беше 170 милиона евро и е доста по-добра от чистата загуба от -273 милиона евро, регистрирана за същото тримесечие на 2021 година
 Имаме ли право на обезщетение за анулиран или просрочен полет при стачка?
Имаме ли право на обезщетение за анулиран или просрочен полет при стачка?

Съществуват две хипотези:

EasyJet регистрира загуба от £114 милиона, което е най-малко по-малко от загубата от £318 милиона, регистрирана година по-рано. Wizz Air обаче усили размера на загубата си от 108,6 милиона евро предходната година до 284,5 милиона евро за същото тримесечие на тази година. Част от това може да се дължи на разнообразни тактики за хеджиране на горивото, само че от трите нискотарифни самолетни компании Ryanair наподобява се оправя най-добре с салдото сред разноски и доходи.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР