Ryanair Holdings подаде иск в съда на Европейския съюз да

...
Ryanair Holdings подаде иск в съда на Европейския съюз да
Коментари Харесай

Ryanair съди ЕС

Ryanair Holdings подаде иск в съда на Европейския съюз да анулира утвърдената от Европейски Съюз стратегия на Швеция за гарантиране на заемите за самолетни компании на стойност 455 млн. евро (494 млн. долара), съобщи Bloomberg.

Нискотарифният транспортьор претендира, че Швеция е нарушила директивите на Европейски Съюз, като е лимитирала държавните гаранции за заеми за самолетни компании, които са имали лиценз за пътническа авиация в Швеция на 1 януари, с което на процедура е изключила от достъпа до средствата ирландския авиопревозвач и други самолетни компании, които имат услуги в скандинавската страна, само че самолетите им са основани в други страни в Европа. Това е единствено началото, евентуално следва поредност от сходни каузи, разяснява организацията.

Главният изпълнителен шеф на Ryanair Майкъл О’Лиъри упрекна държавните управления, че избавят определени самолетни компании и не оферират същата поддръжка на самолетни компании като неговата и Wizz Air Holdings, които е малко евентуално да получат огромни избавителни пакети от страните, където са лицензирани.

Ryanair изрази същите терзания по отношение на сходни стратегии за поддръжка във Франция и Дания. Европейската комисия отговори със мнение, че ще отбрани решението си в съда.

Ryanair осведоми в официално съобщение, че шведската стратегия дискриминира самолетни компании, основани отвън страната, като не регистрира „ ролята на такива паневропейски самолетни компании за свързаността “ сред страните членки на Европейски Съюз, които не са издали лиценза им за опериране.

Авиопревозвачът подлага на критика също Европейска комисия, че не е изпълнила задължението си да управлява държавните дотации, защото не е провела съответно следствие на програмата.

Съдебното дело може да забави напъните на държавните управления да дават помощ за милиарди евро на самолетните компании в района, откакто коронавирусната пандемия спря пътуванията. Франция и Холандия приготвят избавителен пакет за Air France-KLM, а немската Lufthansa, най-голямата самолетна компания в Европа, разисква избавителна помощ от Германия и други страни. Италия желае да поеме надзор върху Alitalia
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР