Рядкост е и двете страни в една връзка едновременно да

...
Рядкост е и двете страни в една връзка едновременно да
Коментари Харесай

Бившата на Слави Трифонов дава съвети за успешна раздяла

Рядкост е и двете страни в една връзка по едно и също време да усетят потребността от смяна, изключително пък в случай че това значи да се поддържат взаимно в процеса на разлъка. Затова и човек, който има нужда да поеме по нов път в живота си, би трябвало да е подготвен да премине през няколко стадия в връзките си с колегата. Това разяснява в студиото на " Тази събота " по bTV психоложката Маги Ангелова – някогашната другарка на Слави Трифонов.  

Най-често в този миг отсрещната страна реагира с изненада – сътрудникът ни не е бил подготвен и квалифициран за внезапна смяна. Ангелова акцентира, че тук не приказваме единствено за разлъка, само че и дори за разбиране на разнообразни модели на държание – да вземем за пример, решавате към този момент да не премълчавате нещата, които не харесвате или стартирате да поставяте по-голям акцент върху кариерата за сметка на домакинските отговорности.  

Първият отговор на това е съпротивата, отрицателната реакция. За дамите е по-характерно да се вживяват в ролята на жертви, наблягайки какъв брой доста са дали за връзката в настоящия й тип, до момента в който мъжете могат да опитат да се покажат в светлината на силата и превъзходството ( " Ти имаш всичко с помощта на мен! " ).   " Това е естествена реакция, че ще загубиш познатите модели и ще пристигна незнайното. Първата реакция е да сплашиш другия, с цел да го задържиш (…) Много е значимо да си дадем сметка, че не го вършат за да ни уязвят, а е  неумишлено ", безапелационна беше Маги Ангелова.  

Следващата стъпка е съблазняването – другата страна е подготвена да даде всичко бързо и незабавно. Все още няма същинско осъзнаване от страна на колегата, че в действителност сме се трансформирали, акцентира обаче психологът.   Ако устоим, следва интервал на комплицирано и спорно държание, тъй като и двете страни към този момент са изморени. Четвъртата фаза е фаза на тишината, когато към този момент сътрудникът не знае какво да направи. Именно това е моментът, в който можем да разберем дали той ще одобри нашата смяна.   Според Маги Ангелова знак за това можем да забележим в вероятно негово или нейно предпочитание да разбере какво е станало причина за смяната – вместо просто да ни вини за нея.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР