Рядко в наше време човек може да прочете различно мнение

...
Рядко в наше време човек може да прочете различно мнение
Коментари Харесай

Родиха ли шведските толерантни родители едно поколение деца-чудовища?

Рядко в наше време човек може да прочете друго мнение за възпитанието на деца от наложилата се наклонност, че децата са равни на възрастните, имат големи права, родителите и учителите постоянно би трябвало да се преценяват с техните усеща, да вършат живота им забавен и занимателен, всевъзможни невъзпитани прояви да се регистрират като вик за самостоятелност или че възрастният някъде нещо е сбъркал и по тази причина детето се държи по този начин.

Британският „ Телеграф “ самоуверено разгласява позицията на Джудит Уудс за тази фешън наклонност в последните години и по какъв начин всичко потегля от Швеция. Статията ѝ се споделя:  „ Родиха ли шведските толерантни родители едно потомство чудовища “ . Толерантните шведски родители в действителност са основали много други проблеми на децата си.

Уудс стартира публикацията си с персонален пример как е нарушила човешките права на 5-годишната си щерка като я помолила да изключи тв приемника и да си облече някакви облекла.

Малката стиска зъби и просъсква:

„ Ти към този момент не си ми другарка! “.

Отговорът на Уудс е също мълниеносен:

„ Никога не съм ти била другарка, скъпа. Приятелите не ти перат чорапите.  А в този момент, апелирам те, облечи се! Иначе ще се обадя в учебното заведение ти, с цел да изпратят полиция и да арестуват цялото семейство Sylvanians (детско филмче), а след това да ги депортират! “.

Уудс отбелязва, че това е запазена марка за възпитание на британците. Противоречи напълно на модерните теории за образование на деца, само че пък кой знае – може в скоро време още веднъж да се завърне и да се одобри като пример, защото шведският търпелив модел на родителство дава доста по-големи и съдбовни проблеми. Той се базира на това, че детето е „ център на Вселената “ и всички и всичко би трябвало да се върти към него, разрешава му се да прави каквото желае, има цялостната независимост за това.

 деца дете Istock

Дейвид Еберхард и по какъв начин децата завзеха властта

Уудс цитира в публикацията си анализите на популярен шведски психиатър Дейвид Еберхард. Той е татко на 6 деца и създател на книгата „ Как децата завзеха властта “ (How Children Took Power).

Шведският психиатър Дейвид Еберхард твърди, че новото потомство шведи, отгледани от родителите си по модерните толерантни теории, в действителност  нямат никаква обществена съпричастност, персонална устойчивост и след детското галене са изложени на голямо отчаяние в живота.

 „ Да кажеш „ НЕ “ на едно дете не е същото като да го напердашиш. Родителите би трябвало да работят като родители, а не като най-хубави другари “, споделя Дейвид Еберхард.

„ Родителите трябва да приготвят децата си за живота на възрастните като ги научат по какъв начин да се държат добре в обществото, а не да ги отглеждат като принцове и принцеси.  В Швеция всяка форма на образование се приема като нарушение на правата на детето.  Така наречените „ специалисти “ препоръчват родителите да договарят с децата си, а не да ги санкционират. Нещо не са разбрали вярно концепцията на родителството! Децата не са толкоз нежни, колкото те си мислят. “

 дете деца Istock

Провалът на теорията за толерантното родителство

Според Дейвид Еберхард, теорията за толерантното родителство изцяло се е провалила.

В Швеция е довела до пълно нарушаване на дисциплината в учебните заведения, спад в равнището на образованието, а най-тревожното е, че се увеличават рязко опитите за самоубийство сред тинейджърите.

Предистория

Швеция е първата страна в света, която е въвела забрана за физическото наказване. Това става през 1979 г. и концепцията е към този момент възприета в 30 страни.

Дотук добре, само че нещата имат продължение.

 дете деца Istock

После следва наклонността на нарушаване на йерархията в семейството и се стига досега, в който децата вземат властта, те командват какво да се случва в това семейство.  Те са шефовете и никой нищо не може да им каже, тъй като им се нарушават правата.

Идеята за равенство може би работи добре в една народна власт или пазарна стопанска система, само че пък приложена в фамилията – търпи цялостен провал, счита шведският академик.

Доброволната абдикация на родителите и страхът да възпитават децата си

„ Това, което ми се коства като най-тревожна линия на шведското общество е доброволната абдикация на възрастните от властта ", споделя Франк Фуреди, заслужил професор по социология в университета в Кент и създател на „ Paranoid Parenting “.

„ Тенденцията, почнала със заклеймяване на наказването на деца, към този момент мутира в страх децата да бъдат възпитавани, което в действителност родителите би трябвало да вършат. Проблемът не е в това, което се случва с тях като деца, а в това, което ще се случи с тях, когато пораснат и станат самите те възрастни. “

 дете деца Istock

Първите проблеми

Още в училище започват да се появяват първите проблеми.

Шведските деца, отглеждани от толерантни родители, отказват да извършват всевъзможни инструкции от страна на учителите.

Имат прекалено висока оценка за себе си, която рядко подхожда на действителността. С всяка година това се трансформира във все по-голям проблем.

Еберхард свидетелства, че се появяват тревожни душевен разстройства, самонаранявания и опити за самоубийство.

Но кой въобще се е заблуждавал, че дете, което е пуснато да пораства от малко на независимост без никакви ограничавания от родителите си, внезапно в тинейджърска възраст ще стане отговорно, единствено ще се научи да се преценява с близките, ще съблюдава дисциплината и ще извършва някакви указания?!
 Трогателните препоръки на едно дете към неговите родители  Трогателните препоръки на едно дете към неговите родители  Трогателните препоръки на едно дете към неговите родители  Трогателните препоръки на едно дете към неговите родители
Това е безотговорно родителско държание.

След излизането на книгата на Еберхард и с появяването на тезата му, че шведските деца са прекомерно невъзпитани и властни, в страната стартират остри диспути. Еберхард има и много противници, които не престават да се радват, че шведският модел на родителство е образец за доста страни по света и че шведските деца, които порастват без ограничавания, са доста щастливи. Но пък и огромна част от шведите не отхвърлят какво в действителност се случва в последните години.

Хиляди учители и родители се включват с отзиви и описват втрещяващи случки.

Учител споделя, че при всяка подкана към напълно малки деца да свършат нещо по образователния развой, те му отговаряли:

„ Не ни пука “.

Журналистка свидетелства, че чула две 7-годишни момчета, съученици на щерка ѝ, да се псуват в класната стая и то с думи, които не знае по какъв начин може да бъдат познати на тяхната възраст.

 дете деца Istock

Баща споделя, че помолил сина си да слезе от етажерката, с цел да не падне и да не се нарани, а той се изплюл върху него.

„ В някои връзки шведските деца са в действителност невъзпитани “ , счита Дейвид Еберхард.

„ Те стартират викат, когато чуят, че възрастните си приказват на масата по време на вечеря. Започват да ги прекъсват от самото начало. “

И добавя:

„ Разбира се, че би трябвало да слушаме децата си, само че в Швеция нещата са отишли прекомерно надалеч. Децата в Швеция вземат решение всичко в фамилиите – по кое време да си лягат в леглата, какво да ядат, къде да отидат на отмора, даже и какво да се гледа по малкия екран. Големият проблем е, че младите шведи са зле готови за зрелостта. “

Никой не обича да му се слагат граници и ограничавания, само че наподобява не са нещо чак толкоз неприятно или най-малко може би ще се окажат по-добрият вид от цялостната независимост да правиш каквото си искаш.

 деца майка синове момчета наследник дете Istock

„ Младите хора в Швеция са склонни да бъдат много разочаровани от живота. Най-силно това се усеща, когато станат на 20 години “, отбелязва Еберхард.

„ Въпреки че случаите на самоубийства понижават, налице е голям растеж в опитите за самоубийство, изключително измежду девойките на възраст сред 15 и 25 години. “

„ Отглеждането на деца не е просвета, а изкуство “ - това споделя журналистката от „ Телеграф “ Уудс.

Самата тя признава, че може да не е другар със своята щерка, само че се опитва да бъде нещо „ по-трайно “ и да е отговорен родител. Според нея, твърдостта и справедливостта в родителството не са несъвместими със заниманието.
 Какво дете си съгласно зодията  Какво дете си съгласно зодията  Какво дете си съгласно зодията  Какво дете си съгласно зодията
 
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР