Рядко се случва корпоративните марки да се влеят в ежедневието

...
Рядко се случва корпоративните марки да се влеят в ежедневието
Коментари Харесай

Превръщането на Twitter в X ще коства милиарди

Рядко се случва корпоративните марки да се влеят в всекидневието дотолкоз, че да се трансфорат в сказуеми. Още по-рядко притежателят на такава марка афишира проектите си да я унищожи съзнателно.

В неделя, в разгара на спокойния летен уикенд, Елон Мъск разгласи, че името на продукта Twitter ще бъде променено на " X " и че се отървава от логото на птицата и всички свързани с нея думи, в това число " tweet ". Този ход на Мъск заличава стойност сред 4 и 20 милиарда $, съгласно анализатори и бранд организации.

" Бяха нужни повече от 15 години, с цел да се завоюва толкоз доста капитал в международен мащаб, тъй че загубата на Twitter като комерсиална марка е забележителен финансов удар ", споделя Стив Суси, шеф на отдел " Комуникация на марките " в Siegel & Gale.

Мъск, чиято компания към този момент доста понижи цената си, откогато я закупи за $44 милиарда през октомври, разгласи смяната в събота вечерта. До понеделник сутринта в уеб страницата стартира да се появява ново черно лого с буквата " Х ", проектирано от почитател през уикенда. Новият основен изпълнителен шеф Линда Якарино очерта визията на компанията X да се трансформира в уебсайт за аудио, видео, известия, заплащания и банкиране.

Анализатори и брандинг организации дефинират преименуването на продукта като неточност. Twitter е една от най-разпознаваемите марки в обществените медии, споделя Тод Ъруин, създател на брандинг организацията Fazer. Табелките с птицата украсяват дребни предприятия и уеб страници по целия свят, наред с логата на Instagram и Фейсбук.

Популярността на Twitter също по този начин трансформира сказуеми като " туитвам " и " ретуитвам " в част от актуалната просвета, употребявани постоянно за пояснение на метода, по който известни персони, политици и други споделят с обществеността, сподели Джошуа Уайт, доцент по финанси в университета Вандербилт.

X ще изисква от компанията да възвърне от нулата културното привличане и езиковия консенсус. Но това може да е част от тласъка, тъй че потребителите да спрат да съпоставят Twitter с това, което е бил преди. " Изключително рядко нещо - в живота или в бизнеса - е да получиш втори късмет да направиш още едно мощно усещане ", написа Якарино в Туитър.

През последните години и други софтуерни компании се преименуваха. Гугъл се трансформира в Alphabet Inc., с цел да даде опция на разнообразни бизнеси в компанията да се развиват, без да са обвързани с търсенето. Фейсбук се преименува на Meta Platforms Inc., с цел да подчертае уговорката на компанията към метавселената. Но имената на продуктите останаха; ние към момента търсим в Гугъл, като влизаме в Гугъл.

Това коства доста. Стойността на марката Twitter се прави оценка на към $4 милиарда, съгласно консултантската компания Brand Finance. Фирмата прави оценка марката Фейсбук на $59 милиарда, а Instagram - на $47,4 милиарда Университетът Вандербилт прави оценка цената на марката Twitter на 15-20 милиарда $, което е сравнимо със Snapchat.

Оценката на марката е сложна за установяване и няма обединен метод, заради което оценките варират, споделя Дипанджан Чатърджи, анализатор във Forrester Research Inc. Но няколко анализатори и организации се съгласиха, че марката на компанията към този момент е понесла забележителен удар откакто Мъск я пое. Brand Finance да вземем за пример пресмята, че марката Twitter е изгубила 32% от цената си от предходната година насам.

Тъй като възприемането на марката Twitter се е трансформирало, рекламодателите са се отдръпнали. Рекламодателите бяха обезпокоени от това, че Мъск провокира несъгласия и приема туитъри, които нарушават разпоредбите за наличие. Приходите от реклама в Twitter са намалели с повече от 50% от октомври насам, съобщи Мъск.

" Корпоративният бранд на Twitter към този момент е мощно преплетен с персоналния бранд на Мъск, със или без името X, и огромна част от одобрената марка на Twitter към този момент е изгубена измежду потребителите и рекламодателите ", споделя Жасмин Енберг, анализатор в Insider Intelligence.

Съществува и риск за бъдещите цели на Мъск. Вграждането на банкиране и разплащания в приложението ще изисква доверие от страна на клиентите - нещо, което е мъчно да се получи с чисто ново име на продукта. " Просто считам, че клиентите отвън главната почитател база на Мъск в действителност мъчно биха употребявали Twitter за обмяна на парите си ", споделя Уайт от Вандербилт.

Едно от нещата, които работят в интерес на Мъск: " Марката Илон ", сподели Ъруин. " Неговата персонална марка може да се окаже по-силна от марката на Twitter. "
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР