Рядко се случва археолози да отворят древна гробница в северната

...
Рядко се случва археолози да отворят древна гробница в северната
Коментари Харесай

Изненадваща находка в гробница в Судан

Рядко се случва археолози да отворят антична гробница в северната част на Судан, а още по-рядко - да открият остатъци от кон в сходна гробница , заяви Юнайтед прес интеренешънъл.
 
Находката бе непредвидена . Става въпрос за гробница в пирамида . Очаквахме да открием човешки остатъци, само че попаднахме на остатъци от кон “, съобщи специалистът по археология Стюарт Тайсън Смит от Калифорнийския университет в Санта Барбара.

 
Те са открити в региона на античното населено място Томбос в долината на река Нил.
 
" Откриването им бе изненадващо. Първоначално не бе ясно дали това е антична находка ", увери Сара Шрейдър, която е възпитаничка на университета Пърдю и е взела участие в разкопките.
 
Скоро се изяснило, че останките са антични и че конят предумишлено е бил заровен. Археолозите разкрили наоколо скарабей , плащаница и желязна конска екипировка .



Конят бил толкоз добре съхранен, че части червеникавокафява четина към момента били захванати за краката му.

 
" Бяхме още по-развълнувани, когато датирането с въглерод 14 удостовери какъв брой антични са останките ", разясни Шрейдър, която сега управлява археоложки проучвания в Лайденския университет в Холандия.

 
Датирането демонстрира, че конят бил заровен през 950 година прочие Христа . Той бил значим за притежателите му, които са полагали огромни грижи за него.
 
" Фактът, че една от най-ранните находки от желязо от Африка е обвързвана с кон, акцентира какъв брой особено е било това животно за хората " , означи Шрейдър.
 
Резултатите от проучването са оповестени в Antiquity.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР