Рядко небесно явление вълнува въображението на учени и любители астрономи

...
Рядко небесно явление вълнува въображението на учени и любители астрономи
Коментари Харесай

Юпитер и Сатурн вървят един към друг за велика връзка на 21 декември

Рядко небесно събитие вълнува въображението на учени и фенове астрономи по целия свят - незабавно след залеза на слънцето на 21 декември, който е и денят на зимното слънцестоене, ниско над югозападния небосвод, ще може да се следи рядко небесно събитие - двете най-големи планети от Слънчевата система - Юпитер и Сатурн, ще се " сближат " очевидно на небето дотам, че човешкото око мъчно би ги разделило като два обособени обекта. Събитието е известно като " Great conjunction " и се счита, че е в основата на християнския мит за Витлеемската звезда, посочена като предсказание за раждането на Исус Христос.

Сближаване на Юпитер и Сатурн се случва почти на всеки 20 години, само че този път то ще е едно от най-големите, оповестяват от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория на Българска академия на науките, представени от Българска телеграфна агенция.

Последните съвсем толкоз " близки съединения " на двете планети са били през 1623 година и 1226 година, а идващото ще е след 400 години

В реалност " сливането " ще се случи единствено очевидно на земното небе, до момента в който дистанцията сред планетите колоси ще си остане по никакъв начин не малко. На 21 декември те ще бъдат ситуирани на съвсем 740 милиона километра една от друга, осведомят астрономите.

На 21 декември слънцето в София ще залезе в 16.56 часа и към 30 минути по-късно ще се забележи светлината на двете планети . Това събитие ще може да се следи от целия свят, само че Европа, в това число и България, попада в най-хубавата зона за наблюдаване, като за нас това доближаване ще бъде най-голямо. Краят на " съединението " на Юпитер и Сатурн за българския наблюдаващ ще настъпи със залеза на двете светила - в 19.17 часа за София.

Астрономите означават, че компютърни симулации на личните придвижвания на планетите от слънчевата система демонстрират, че такова извънредно очевидно доближаване на Юпитер и Сатурн се свързва с годината на появяването на Витлеемската звезда и предлагат въпреки всичко искащите да се насладят по-пълноценно на това небесно шоу, да се въоръжат с най-обикновен бинокъл или телескоп. 

" Ако съумеете да фотографирате събитието, изпратете ни вашите фотоси, а ние ще публикуваме най-сполучливите от тях ", приканват искащите да следят небесното събитие астрономите от Българска академия на науките. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР