Рядко един президент се сблъсква с толкова много опасности; катастрофата

...
Рядко един президент се сблъсква с толкова много опасности; катастрофата
Коментари Харесай

Президентът Джо Байдън: Стенограмата от 60-минутното интервю за 2023 г.

Рядко един президент се сблъсква с толкоз доста опасности; злополуката в Израел — войната в Украйна — и никаква помощ от парализирания Конгрес. Късно в четвъртък се срещнахме с президента Байдън в Белия дом. Беше тежка седмица и можехме да го забележим върху него. Г-н Байдън ще навърши 81 идващия месец. И той сподели, че когато е изтощен, заекването му от цялостен ​​живот може да се появи още веднъж. Но той ни включи в графика си, с цел да изрази уговорката си към Израел след клането на повече от 1000 цивилни преди осем дни. Двадесет и девет американци бяха убити. Петнадесет са изчезнали — и най-малко за дребен брой от тях е известно, че са взети за заложници. Във видео диалог в петък господин Байдън насочи това обръщение към американците в Израел, чиито близки са изчезнали.

Президент Байдън: Казвам, че ще създадем всичко по силите си, с цел да намерим тези, които са към момента живи, и да ги освободим. Всичко по силите ни. И-- няма да встъпвам в детайлности за това, само че има-- работим като демон по въпроса.

Скот Пели: Защо се чувствате толкоз мощно да говорите с тези фамилии персонално в Zoom?

часов диалог с 14 фамилии включваше татко, който ни сподели, че президентът дава отговор на обезверените молби със съпричастност и самообладание.

Скот Пели: Дали връщането на американските заложници безвредно е измежду най-важните ви цели в този момент?

Президент Байдън: Разбира се, че е. Но е мъчно... мъчно е да се вършат разграничения. Най-важното нещо е да се постави завършек на тази грубост и да се потърси отговорност от тези, които са я направили.

За да се изправи против „ бруталността “, господин Байдън подреди два самолетоносача плюс крайцери и разрушители в района. В Сирия има към 900 американски бойци - на задача за битка с тероризма от 2015 година

Скот Пели: Можете ли да предвидите американските войски в борба в тази нова война в Близкия изток?

Президент Байдън: Аз-- Не мисля, че е належащо. Израел има една от най-хубавите бойни сили в страната. Гарантирам, че ще им осигурим всичко, от което се нуждаят.

Скот Пели: Заради това, което виждаме в Близкия изток, нараства ли опасността от тероризъм в Съединените щати?

< p> Президент Байдън: Да. Тази заран имах среща с хората от Вътрешната сигурност, с ФБР, с-- за Ситуационната зала, за по-голямата част от час, с цел да обсъдим по какъв начин да сме сигурни, че ще предотвратим вълк-единак ​​и/или всяка кохи-- координирани старания да се опитаме да създадем това, което се правеше в синагогите преди, да създадем това, което беше правено на евреите на улицата. поставяме огромни старания, с цел да сме сигурни, че това няма да се случи.

Съботата, 7 октомври, е наречена 11 септември на Израел. Повече от 1000 терористи на Хамас от Газа пробиха гранична стена, с цел да извършат всеобщи убийства - фамилии в домовете си, тълпи на концерт, хора на улицата.

Израел отвръща на удара с най-голямата бомбардировка на Газа до момента. Повече от 2000 са били убити съгласно преброяването в Газа.

Скот Пели: Разбира се, към 1200 израелски цивилни са били убити при първичната офанзива, само че в този момент бойци на Хамас и палестински цивилни са убити при контраофанзива. Време ли е за преустановяване на огъня?

Президент Байдън: Вижте, има фундаментална разлика. Израел преследва група хора, които са взели участие във безчовечие, което е толкоз значимо, колкото Холокоста. И... мисля, че Израел би трябвало да отговори. Те би трябвало да преследват Хамас. Хамас е тайфа страхливци. Те се крият зад цивилните. Те слагат своя или техен... техен... техен щаб там, където са цивилни, здания и други сходни. Но до степента, в която могат да се отделят и да избегнат — склонен съм — израелците ще създадат всичко по силите си, с цел да избегнат убийството на почтени цивилни.

Хамас е ислямистка терористична група и държавното управление на Газа. Газа е дълга 25 благи и необятна приблизително 5 благи. Израел мощно лимитира стопанската система си, тъй че множеството поданици на Газа са небогати. Сега Израел е спрял храната, горивото, електричеството и множеството вода и е наредил 1 милион поданици на Газа да се изтеглят в южната половина на Газа. Организация на обединените нации предизвестява за филантропична злополука.

Скот Пели: Има към 2 милиона души в Газа, както знаете, господин президент, 2 милиона души са в капан. Около половината от тях са деца. Искате ли от Израел да откри филантропичен кулоар в тази зона или да вкара филантропични доставки в нея?

Президент Байдън: Да, нашият екип им приказва за това. И-- дали може да има безвредна зона. Ние също по този начин приказваме с египтяните-- дали има излаз за извеждане на тези деца и-- и жени---в---от този регион в този миг. Но е... мъчно е.

Скот Пели: Искате ли да видите филантропичен кулоар, който разрешава на някои от 2-те милиона поданици на Газа да изоставен региона?

Президент Байдън: Да.

Скот Пели: Искате ли да видите филантропични доставки в Газа?

Президент Байдън: Да.

Скот Пели: Значи не го вършиме съгласни ли сте с израелската цялостна блокада на линията Газа?

Президент Байдън: Убеден съм, че Израел ще работи съгласно мярката-- разпоредбите на войната. Има-- има-- стандарти, по които демократичните институции и страни вървят-- вървят. И така-- аз-- аз-- аз съм уверен, че ще има опция почтените в Газа да могат да имат достъп до медикаменти, храна и вода.

Скот Пели: Бихте ли подкрепили израелската окупация на Газа в този миг?

Президент Байдън: Мисля, че би било огромна неточност. Вижте, това, което се случи в Газа, съгласно мен е Хамас, а крайните детайли на Хамас не съставляват целия палестински народ. И мисля, че... Би било неточност... Израел да окупира... още веднъж Газа. Ние... само че влизайки, само че премахвайки екстремистите, Хизбула е на север, само че Хамас долу на юг. Това е належащо условие.

Скот Пели: Вярвате ли, че Хамас би трябвало да бъде отстранен напълно?

Президент Байдън: Да, имам вяра. Но би трябвало да има палестинска власт. Трябва да има път към палестинска страна.

Този път, наименуван „ решение за две страни “, е политика на Съединени американски щати от десетилетия. Това ще сътвори самостоятелна нация до Израел за 5 милиона палестинци, които живеят в Газа и на Западния бряг на река Йордан.

Скот Пели: И вие вярвате, че Израел ще преследва това след случилото се--

Президент Байдън: Не в този момент. Не в този момент. Не в този момент, само че... само че мисля, че Израел схваща, че забележителна част от палестинците не споделят възгледите на Хамас и Хизбула.

Хизбула е мощна ислямистка милиция в северната част на Израел, въоръжена и подготвена от Иран. Иран също поддържа Хамас.

Скот Пели: Вече има лимитирани борби на северната израелска граница и се чудя какво е вашето обръщение към Хизбула и нейния покровител Иран?

Президент Байдън: Недейте. Недей, недей, недей.

Скот Пели: Да не минаваш през границата? Не ескалирайте тази война?

Президент Байдън: Точно по този начин.

Скот Пели: Иран стои ли зад войната в Газа?

Президент Байдън: Не заставам не желая да влизам в класифицирана информация. Но с цел да бъда доста прям с вас, няма ясни доказателства за това.

Скот Пели: Към този миг нямате доказателства, че Иран стои зад всичко това?

Президент Байдън: Правилно. Сега Иран непрекъснато поддържа Хамас и Хизбула. Нямам поради това. Но от позиция на това дали те-- w-- дали са имали предузнание; дали са помогнали за планирането на атаката-- има-- няма доказателства за това в този миг.

Президентът желае милиарди долари за Израел и Украйна. Но Конгресът е неподвижен. Твърдодесните републиканци попречват избора на ръководител на Камарата.

Скот Пели: Дисфункцията, която следим в Конгреса, усилва ли заплахата в света?

Президент Байдън: Да. Вижте, това не е Републиканската партия на татко ви. Тридесет % от него се състои от тези MAGA републиканци, които са може би... демокрацията е нещо, което не разбирам... те не гледат на демокрацията по същия метод, по който вие и аз.

Скот Пели: Дали войните в Израел и Украйна са повече, в сравнение с Съединените щати могат да поемат по едно и също време?

Президент Байдън: Не. Ние сме Съединените американски щати, за бога, най-мощната нация в история - не в света, в историята на света. Историята на света. Можем да се погрижим и за двете, като запазим цялостната си интернационална защита.

Непровокираното навлизане на Русия окупира съвсем 20% от Украйна. Стотици хиляди са убити или ранени. В изявление предишния месец президентът Володимир Зеленски ни сподели, че може да загуби без помощта на Съединени американски щати.

Скот Пели: Как тези войни в Израел и Украйна са свързани с сигурността на американския народ?

Президент Байдън: В по-голямата си част те са свързани. Например, в Украйна една от задачите ми беше да попреча на Путин, който самичък е направил военни закононарушения, който-- да може да окупира самостоятелна страна, която граничи със съдружниците на НАТО и е на съветската граница. Представете си какво ще стане в този момент, в случай че той успее. Срещали ли сте в миналото огромна война в Европа, в която не бяхме забъркани? Ние не желаеме това да се случи. Искаме да сме сигурни, че тези демокрации се поддържат. И Украйна е от решаващо значение за гарантирането, че това ще се случи.

Г-н. Байдън ни сподели, че изображенията от 7 октомври му припомнят за Холокоста – който е изучавал – отвеждането на фамилията му в лагера на гибелта Дахау в Германия. Това е 2015 година, индивидът в инвалидната количка е оживял от Дахау. Зад господин Байдън стои внучката на президента.

Президент Байдън: Искам моите деца и внуци да схванат изцяло какво тъкмо се е случило и за какво не можете да отречете касапницата, която се случва, в случай че живеете в Германия и в Европа.

Скот Пели: Защо се чувстваш толкоз мощно? Какво значи Израел за вас?

Президент Байдън: Евреите са били обект на корист, предубеждения и-- и-- опити да бъдат унищожени за, о, Боже, над хиляда години. За мен това е пристойност, почитание, чест. просто е неверно. Грешка, неточност, неточност. Това нарушава всеки набожен принцип, който имам и по всевъзможен метод - и всеки един принцип, на който ме научи татко ми.

Докато разговаряхме с президента, неговият държавен секретар беше в Израел, неговият министър на защитата беше в Среща на НАТО за Украйна. Най-възрастният президент на Америка изглеждаше изтощен от режисирането на всичко това. Но той беше доста явен защо се застъпва и по какъв начин политиката му, съгласно него, ще докара до триумфа на Америка.

Скот Пели: Г-н президент, поради тези две войни и дисфункцията в Конгреса, сигурни ли сте, че желаете да се кандидатирате още веднъж?

Президент Байдън: Да..защото.. Сигурен съм. Виж, когато избягах, споделих, " Светът е на инфлексна точка. " Светът се трансформира, само че ние имаме опция да го създадем - тъй че, представете си, в случай че успеем да накараме Близкия изток да бъде подложен там, където имаме нормализиране на връзките. Мисля, че можем да създадем това. Представете си какво ще се случи, в случай че ние в действителност обединим цяла Европа и Путин най-сетне бъде свален там, където не може да основава неприятностите, които предизвиква до момента. Имаме големи благоприятни условия, големи благоприятни условия да създадем света по-добър.

Произведено от Мария Гаврилович. Асоциирани продуценти Алекс Ортис и Кейти Бренан. Сътрудник по излъчването, Мишел Карим. Редактирано от Шон Кели.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР