Рядка птица удиви перничани. Черен щъркел е забелязан в река

...
Рядка птица удиви перничани. Черен щъркел е забелязан в река
Коментари Харесай

Черен щъркел се появи в наш град. Какво е поверието? СНИМКИ

Рядка птица удиви перничани. Черен щъркел е видян в река Струма в града.

Красивото и предпазено творение сме виждали най-често в бял цвят.

Първите сведения за разпространяването на черния щъркел на територията на България са от началото на 1960-те години. За разлика от белия щъркел, който живее в провинцията и степите, черният щъркел населява горите. Живеят в тихи вековни гори, като строят гнездото си на някое огромно дърво. Ловните им територии се състоят от потоци, рекички, блата, както и ливади с ниска растителност, написа в Уикипедия за предпазения тип.

Щъркелът е божествена птица, знак на здраве и дългоденствие.

Хората имат вяра в националното вярване, че черният щъркел има вълшебен качества и там, където се засели, им носи шанс, здраве и благополучие. Според други обаче е предвестител на несгоди и естествени катаклизми.

Според египетските вярвания, викът на тази божествена птица е одухотворил всичко, основано от бога на Слънцето. Затова е известен знак на раждането на новия живот, ново дело, залог за триумф в ново начинание. Емблема на особена буйна обич и на любовта към децата. Символ е на родината, любовта към родната земя и родния дом.

В средата на предишния век този тип се е считал за изчезващ, сега популацията му е увеличена, само че към момента уязвима. Защитен е от закона за биологичното многообразие и е включен в Червената книга на България!


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР